Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putin varoval před krveprolitím na Ukrajině. Vadí mu mise OSN na hranicích s Ruskem

Autor: ČTK, mah - 
19. října 2017
20:45

Moskva odmítá mírovou misi OSN na hranicích mezi Ruskem a Ukrajinou. Uzavření hranic by prý mohlo na separatistických územích vést k masakru, který by se podobal krveprolití v bosenské Srebrenici z roku 1995. Na konferenci věnované mezinárodní politice to v Soči prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. O jeho vyjádření informovala agentura TASS.

Kyjev nyní trvá na tom, aby k ochraně rusko-ukrajinských hranic kontrolovaných separatisty byla vyslána mírová mise OSN. To však Kreml odmítá, mírotvorci by podle něj měli ochraňovat frontu dělící proruské radikály od ukrajinské armády.

Ukrajina viní Rusko mimo jiné z vojenské podpory proruských separatistů na východoukrajinském Donbasu, Kreml však tato obvinění trvale popírá. Konflikt si od propuknutí bojů v roce 2014 vyžádal na 10 tisíc lidských životů.

„Současná situace na Ukrajině je výsledkem neústavního uchvácení moci, na němž nese vinu Evropa, která tento převrat podpořila,“ řekl Putin. Evropské státy by proto podle něj měly využít svého vlivu v Kyjevě k vyřešení konfliktu. Uvedl také, že současná ukrajinská vláda v čele s prezidentem Petrem Porošenkem záměrně sabotuje plnění minských mírových dohod.

terezkaterka33333 ( 28. prosince 2017 20:21 )

Putin, jeden z mála spravodlivých politikov. Vďaka mu, že sa snaží udržať mier.

Samo ( 24. října 2017 19:09 )

Od samého počátku jde o to, že Putin a ruští generálové se nikdy nemohli vyrovnat s rozpadem SSSR a proto začali válku v Gruzii a od té doby okupují části Gruzie jako Jižní Osetije a Abcházie, dále jsou ruští vojáci v části Moldávie, která se nazývá Podněstří, pak nasledovalo obsazení Krymu a východní Ukrajiny a válka na Ukrajině je od samého počátku válkou rusko ukrajinskou a ne jak je v médiích prezentovano, že je válka mezi proruskými separatisty na východní Ukrajině a Ukrajinou. Zkrátka současné vedení Ruska se snaží využít slabá místa svých sousedů k obsazení části jejích území s tím, že v budoucnu je obsadí celé.

tgbg ( 20. října 2017 11:09 )

Putin je jeden z největších hajlů a komouši včetně naší havlistické kavárny a okamurovců mu všechno žerou. Zanedlouho zjistí, jak se mýlili. Pak jsem zvědav na Filipa a Pitomia Okamůru!

HajkovaVlasta ( 20. října 2017 01:56 )

Dokud nebudou na Ukrajinu uvaleny přísné sankce,tak tam klid nebude.

kristinn ( 19. října 2017 21:48 )

Zobrazit celou diskusi