PROSTOR
Paneláková koupelna v třípokojovém bytě je bez okna a má rozměry 180 × 200 cm. Vchází se do ní z předsíně. Sousední dveře vedou na toaletu.

PROBLÉM
Obklady v koupelně, které se měnily před 14 lety, už vyšly z módy. Manželé chtěli vyměnit vanu za sprchový kout se sedátkem a mít více místa na ukládání. Dlouho zůstávalo jen u plánu.

ŘEŠENÍ
Designérka navrhla do koupelny sanitární vybavení a prostorný úložný nábytek ze série Koncept 10° a také atypický sprchový kout, který vyhovuje výškou vysokému Mirkovi – to vše od Ravaku – a keramické obklady série Casa a Trend od značky Rako.

DŘÍVE
Vana zabírala velkou část plochy koupelny. Tím, že byla nad pračkou skříňka až do stropu, působil prostor při vstupu stísněně.

Vizualizace před proměnou
Autor: Veronika Raffajová

NYNÍ
Vanu nahradil sprchový kout, pračka je vedle něj. Místo pračky je umyvadlo, skříň naproti. Prostor opticky zvětšila i světlá dlažba s obklady.

Vizualizace po proměně
Autor: Veronika Raffajová

DŘÍVE
Bylo tu plno. Spousta drobností na soklu pod zrcadlem na kráse nepřidávala. Obklady ve stylu „klasika“ se už okoukaly.

Původní stav koupelny
Autor: Veronika Raffajová

NYNÍ
Keramické obklady Trend a Casa jsou základem čistého designu. Skříňka, zrcadlo a baterie ze série 10° rozehrávají hru s tvary. Baterie je nakloněná o 10°, bílý pruh skříňky slouží k otevírání.

Současný stav
Autor: Veronika Raffajová

DŘÍVE
Za dveřmi stála pračka i na ní ležely drobnosti. Skříňka byla zavěšená vysoko, Miroslav nahoru dosáhl, jeho žena obtížně.

NYNÍ
Rohový sprchový kout je kombinací atypicky vysokých sprchových dveří a pevné stěny, která je neprůhledná, aby se zóny pohledově oddělily. Požadavkem bylo pohodlné sedátko a dlouhý odtokový žlab.

Vanu nahradil skleněný sprchový kout se sedátkem.
Autor: Veronika Raffajová

BARVY
Čistě bílá. Na umyvadle, pračce a několika doplňcích.
Šedá. Neutrální barva obkladu, která prostor zvětšuje a propojuje.
Barva dřeva. Na koupelnový nábytek zvolili tmavý ořech.

Barevná paleta
Autor: Veronika Raffajová

DŘÍVE
Dekor toalety ladil s koupelnou. Byl tu podomítkový splachovací systém a starší závěsná WC mísa, skříňka překážela.

NYNÍ
Koupelna a toaleta spolu opět ladí, ale působí světle, čistě a moderně. Místnosti se po rekonstrukci opticky zvětšily, a to jak díky světlé dlažbě a obkladům stěn, tak díky výběru koupelnové sanity.

Koupelna a toalety krásně ladí.
Autor: Veronika Raffajová

Fotogalerie
15 fotografií

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Nové Proměny Bydlení.

Nové Proměny Bydlení
Autor: NPB