Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejste chudí, vzkazuje Česku Evropa. Třetina lidí u nás ale nic neušetří

Autor: bud - 
30. října 2017
06:00

V některých zemích, jako je například Bulharsko, je to i trojnásobek. Překonáváme tak i státy s vysokou životní úrovní, jako je Dánsko nebo Norsko. Zároveň je ale v Česku spousta rodin, které nedokáží z výplat ušetřit peníze a nečekaný výdaj by pro ně znamenal problém.

V Česku je přímo ohroženo chudobou a sociálním vyloučením 13,3 procent populace, což je výrazně méně, než je průměr EU (23,4 %). Podobně jsou na tom také Norsko, Finsko a Dánsko s 15 až 16 procenty. Nejhorší je situace v Bulharsku, kde ohrožených 40,4 % lidí, následuje Rumunsko (38,8 %) a Řecko (35,6 %). Například na Slovensku je to 18,1 % a v Německu 19,7 % populace. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Eurostat.

Obecně postihuje chudoba více ženy než muže a častěji trpí také rodiny s dětmi. Přímo ohrožena je až desetina seniorů a 60 procent nezaměstnaných. Pod hranicí příjmové chudoby se ocitají lidé, kteří nedosáhnou na 60 procent mediánu příjmu. V roce 2016 tato částka pro jednotlivce činila 10 691 korun na měsíc, pro dva rodiče se dvěma dětmi pak 22 450 korun.

Rodiny s dětmi nedokážou ušetřit

Přestože přímo ohrožení chudobou je v Evropě nejnižší, obecně na tom Češi nejsou finančně příliš dobře. Rozsáhlý průzkum agentury Median z loňského roku ukazuje, že více než třetina českých domácností by měla problém uhradit nečekaný výdaj ve výši 10 tisíc korun. Od „výplaty k výplatě“ pak žijí až dvě třetiny samoživitelů a samoživitelek. „Jsme v Evropě nadprůměrní v tom, že riziko chudoby tak razantně zvyšuje fakt, že člověk má děti,“ řekl k tomu analytik Daniel Prokop.

Extrémní chudoba, při které lidé nemají v některých případech ani na jídlo, je nicméně v Česku minimální. Výzkum ale ukázal, že například severozápadní Čechy a Moravskoslezský kraj trpí čtyřikrát více materiální deprivací než zbytek republiky. Nízký příjem, tedy do 9 000 korun na osobu měsíčně, má v Česku asi 30 procent populace.

 

sores ( 30. října 2017 10:56 )

dvix: přesně tak!!! Mlčíme tudíž souhlasíme ze vším!! Španělé bojují a také to vyhráli! Češi jsou p.os.ra.né nadávají jen v PC a doma. Takže dobře nám tak!

dvix ( 30. října 2017 10:23 )

No nejvetsi prroblem je ze nezvedneme *** a nejdeme si o ty platy rict.. jako v nemecku kdyz se jim nelibi platy tak Lufthansa taky neleti a je jim sumak jestli ma nekdo zaplacenou prvni tridu nebo ne.. proste do ty prace neprijdou a stavkujou dokud je nevydusi a oni si nemuzou dovolit vyhodit vsechny zamestance.. kez by tohle cesi uz konecne pochopili ze my jsme to z ceho zijou (montovny) a kdyz proste do ty prace neprijdeme a budeme stavkovat tak ty platy taky zvysi

arne100 ( 30. října 2017 09:47 )

Byl jsem svědkem toho v trafice že důchodkyně dostala ten den důchod a kupovala si tři kartony cigaret.Když jsem se ji ptal na jak dlouho ji 1 karton vydrží tak mi řekla tak tří a někdy 4 dny.Nadávala že má malý důchod.Když jsem ji řekl že když má malý důchod ať nekouří a raděj ať si koupí prášek na prádlo a vypere si tosmradlavý oblečení i něco jiného jsem ji řekl ale to nemůžu zde napsat.Načeš se nafoukla a odešla.Trafikantka mi řekla že ty kartony cigaret kupuje 1 týdně.Přitom bába smrděla hulením a potem.Jsou i chlapy kteří vlezou do veřejných dopravních prostředků keří smrdí tak že cestující se od nich vzdalují včetně mě.

sores ( 30. října 2017 09:34 )

Do ryti neustále jsme srovnávané se státy kde je to ještě horší než u nás,to se potom máme lépe. Proč nás nesrovnávají se státy vyspělými a vysokou životní úrovní??? jsme na úrovni Rumunska,Bulharska a jiné.Z čeho máme šetřit z 12tis.platu a 10tis.důchodu ???? To si dělá vláda p.r.de.l. U nás se mají úžasně,politici,zloději,vysoké funkce,ředitlé a doktoři.Ale 70% lidí bída!!!

zednik ( 30. října 2017 09:19 )

Není to jen o vyhozených penězích za alkohol a cigarety. Je to i o tom, že Češi neumí hospodařit. Neumí si odříct lákadla z přeplněných obchodů. Za socíku měli všichni našporováno , nebylo nic moc co koupit jen tak pro potěchu oka. Kdyby se každý rozhlédl po bytě, zjistil by, že má spousta věcí naprosto zbytečně, nevyužívá je, jen je prostě "musí " mít. A nešteří s nima, neváží si jich, neumí si nic opravit, využít jinak. Prostě nehospodaří,nikdo to po revoluci Čechy neučil, dnes vyhodí a jde koupit nové...Stejně nekvalitní.. a pořád dokola. A všichni musí mít všechno, zrodilo se nablbé soutěžení už mezi dětma. Je to špatně.

Zobrazit celou diskusi