Volby do Poslanecké sněmovny se blíží, tak si pojďme rozebrat, jak si stojí všechny relevantní politické strany. Na konci textu najdete také několik tiketů, které jsem poskládal za poslední měsíce.

ANO

Babišova parta dlouhodobě oslabuje, na 30 procent už to nějakou dobu nevypadá v žádném z předvolebních průzkumů. Vývoj v posledním týdnu prozatím nezjistíme, ale pravděpodobně to vypadá na další pokles preferencí. Hnutí se aktuálně přetahuje o hlasy s příliš velkým počtem protestních stran.

Voliče mu bere KSČM, SPD, Piráti a Starostové. Musí se navíc snažit udržet bývalé podporovatele ČSSD. Výsledek pod 25 procent se jeví jako pravděpodobný. Pokud významně neklapne závěr kampaně, může se dokonce pohybovat jen těsně nad dvacetiprocentní hranicí.

Vsaďte si: ANO získá do 25 % hlasů

ČSSD

Sociální demokraté se motají okolo 13 procent, v posledních průzkumech měli ještě nižší čísla. Stále se jim nedaří stáhnout voliče od Babiše, na první místo se tak dívají z velké dálky. Nijak významně by už ale klesat neměli, voličské jádro mají na cca 8 procentech. Hranice 12,5 je vypsána docela nízko, očekávám, že ČSSD získá trochu více. Aktuálně vypadá zajímavě sázka na ČSSD v duelu s KSČM v kurzu 1,52.

Vsaďte si: ČSSD získá více hlasů než KSČM

KSČM

Sice se to nezdá, ale komunisté opravdu „vymírají“. Každý rok jim poklesne počet členů o přibližně 4 tisíce. Ve spojení s popularitou protestních stran to letos vypadá na komunistický průšvih (což je ale jenom dobře). V průzkumech spíš klesají, budou se pohybovat někde mezi 10 a 12 procenty.

Vsaďte si: KSČM získá přes 11 % hlasů

SPD

Úspěšný vstup do sněmovny se zřejmě bude týkat třech nedemokratických uskupení: ANO, KSČM a SPD. Z této trojice by právě SPD byla pro Českou republiku tou nejhorší možnou volbou, neboť přichází s nacionalismem, střežením hranic a zavíráním se před EU. Vede ji Tomio Okamura, který za čtyři roky ve sněmovně neudělal zhola nic.

S výše zmíněnou charakteristikou aktuálně nesouhlasí cca 9 procent voličů (respektive souhlasí, právě proto Okamuru volí). Partaj bere voliče hlavně KSČM (skoro každý třetí příznivec SPD volil čtyři roky zpátky komunisty), něco Babišovi a vezou se na protiuprchlické vlně. Zajímavě vypadá sázka na SPD v duelu proti ODS.

Vsaďte si: SPD získá více hlasů než KSČM

PIRÁTI

V průzkumech dostávají jen o něco málo méně než SPD. Jenže Piráti jsou v podstatě „catch-all party“, tedy stranou, kterou zvažuje velké množství voličů, není nijak vyhraněná. V politickém spektru jsou někde uprostřed, za sebou mají úspěšné působení na pražském magistrátu. Rostou napříč všemi průzkumy, potenciálně mohou vystřelit opravdu vysoko. Zahrát se dají prakticky ve všech duelech, aktuálně doporučuji souboj s TOP 09 nebo s lidovci. Očekávám podobný zisk jako u SPD, okolo 9 procent. Klidně se ale mohou přehoupnout i na dvouciferné hodnoty.

Vsaďte si: Piráti získají více než 7,6 % hlasů

ODS

Modří ptáci mírně klesají. Na to, že byli jedno volební v opozici, to na návrat dvojciferných volebních zisků nevypadá. Nepodařilo se jim sebrat voliče TOP 09, a pokud se jim nezadaří v Praze, bude z toho klasická klausovská nevýhra. Sázka na under 10,5 vypadá i v nízkém kurzu fajn.

Vsaďte si: ODS nezíská více než 10,5 % hlasů

TOP 09

Kalouskova partaj padá ve všech průzkumech, v některých ani nepřelezla 5 procent nutných pro vstup do sněmovny. Ztrácí mladé liberály, kteří odpochodovali k Pirátům a nedokáže je nahradit. Očekávám zisk okolo 6 procent, spíš o něco míň. Proti TOP 09 jsem volil handicapové sázky.

Vsaďte si: Piráti si podají Topku

KDU-ČSL

Lidovci byli ve vládě a budou v ní dost možná zas, pokud se tedy dostanou do sněmovny. Strana s vůbec nejvíce sestupným trendem, který si ale nemůže dovolit, neboť začínala na cca 7 procentech. Jádro lidovců se pohybuje mezi 3 a 4 procenty a kolik nových oveček dokázali sehnat díky účasti na vládnutí, to nikdo moc neví. Já to ale nevidím na nějaké významné zisky. Klidně se jim může stát, že prohrají se STANem, svým bývalým budoucím koaličním partnerem. V handicapu se dá proti lidovcům zahrát právě STAN.

Vsaďte si: TOP09 získá více procent než STAN

STAN

Starostům možná vyjde sázka na samostatnou kampaň, zatím se pohybují okolo 4 procent, ale pomalu rostou. Dobrá kampaň v posledním týdnu je může poslat do sněmovny. Sázka na over 3,9 se jeví dobře.

Vsaďte si: STAN získá více než 3,9 % hlasů

ZELENÍ

Zelení se stále pachtí okolo 3 procent a letos to nevypadá jinak. Pokud by byli Piráti méně populární, dost možná by to na zelené mandáty stačilo, ale aktuální situace jim vůbec nenahrává. Stejně jako pro mnoho voličů kontroverzní předseda Stropnický. Každopádně v duelu se Svobodnými by měli pohodlně vyhrát.

Vsaďte si: Zelení skončí nad Svobodnými

SVOBODNÍ

Při posledních volbách do Evropského parlamentu byli na vrcholu, získali totiž nad 5 procent a Petr Mach se stal europoslancem. Od té chvíle ale oslabují. Třeba tím, že jako liberálové chtěli zavírat hranice při uprchlické krizi. Dále jim nepomohla mírná obnova ODS, vznik Realistů, kteří cílí na podobné voliče a vznik hnutí Referendum o EU, které zakládali lidé od svobodných. Nad dvě procenta se dostanou jen velmi těžko. Under 2,20 si tedy klidně zahrajte.

Vsaďte si: Zelení skončí nad Svobodnými

REALISTÉ

Mentor Petr Robejšek si musí nechat zajít chuť na vrcholnou politiku, na mandáty to vůbec nevypadá, byť jsou transparenty Realistů téměř všude. Realisté aspoň potvrdí, že ani za 90 milionů si místo v poslanecké sněmovně nekoupíte. Očekávám zisk mezi jedním a dvěma procenty.

Vsaďte si: Realisté získají do 3,29 % hlasů

Tikety pro inspiraci:

STAN nad 3,9 %

PIRÁTSKÝ ÚSPĚCH

ZELENÍ SKONČÍ NAD SVOBODNÝMI

STAN VÝRAZNĚ NAD SVOBODNÝMI

PIRÁTI SI PODAJÍ TOP 09

KOMUNISTÉ PŘES 11 %

TOPKA NA KOMUNISTY NESTAČÍ

Autor: barchen

Zveřejněné názory, stanoviska, hodnocení a jiná vyjádření nelze považovat za vyjádření společností skupiny Tipsport.