Dovedete si představit, že byste každý den chodili pro vodu třeba pět kilometrů daleko a nosili si ji v kanystru domů? Právě to dělají děti a ženy v Etiopii běžně. 

Nedostatek vody ve světě je obrovský problém, o kterém se příliš nemluví. Velmi vzácná je v afrických zemích, například v Etiopii v oblasti Alaba, kde je opravdu hluboko. Lidé si tak váží každého centilitru.

Klima a vývoz do Evropy

„Do hry navíc vstoupily klimatické změny, které mění počasí, což má velmi negativní dopady na životy nejchudších lidí. Ti se většinou živí zemědělstvím. Pokud například ve zmíněné Etiopii nepřijde období dešťů včas, budoucí úroda uschne a rodina je vážně ohrožená hladem,“ vysvětluje Tereza Hronová, mluvčí Člověka v tísni, který výstavu pořádá ve své kavárně.

Zároveň upozorňuje na to, že naše šetření vodou lidem v chudém kontinentu nikterak nepomůže. Mnohem větší vliv na nedostatek vody v těchto zemích má pěstování produktů na vývoz do Evropy. V Etiopii se například pěstují růže nebo jahody, které je potřeba zavlažovat místní vodou, namísto políček drobných zemědělců.

„Tyhle produkty se pak dovezou letecky k nám a my si je koupíme. Jejich takzvaná vodní stopa je obrovská. Podobně má smysl předcházet změnám klimatu,“ vypráví mluvčí. Koupí těchto produktů tak přispíváme k větší chudobě kontinentu a ke změnám klimatu.

Malá ochutnávka z výstavy, kterou si můžete prohlédnout až do 31. října:

Fotogalerie
20 fotografií