Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ochrání vás kondom před všemi pohlavními nemocemi? Kdy je třeba se chránit?

Co trápí vaše gynekologické zdraví?
27. října 2017 | 06:00

Každý rok onemocní v Česku tisíc žen rakovinou děložního čípku. Máte pocit, že když máte stálého partnera, chodíte každý rok ke gynekologovi, používáte při sexu kondom, nebo jste dokonce očkovaná, jste dostatečně chráněná? Omyl. Rakovina děložního čípku se pořád týká i vás. Přečtěte si, jak sebe nebo svou dceru nejlépe ochránit.

Prognóza je bohužel stále nelítostná: 40 procent pacientek s rakovinou děložního čípku zemře. V současné době má tuto nemoc, která se přenáší virem HPV, v České republice 18 000 žen. Virus se přenáší pohlavním stykem a může být v těle zcela bez příznaků. Proto jsou muži přenašeči a nevěra bez kondomu může mít i fatální následky... Jenže ani kondom není úplná jistota. Je to jeden z mýtů, kvůli kterým ženy zbytečně umírají. Kolika z nich jste dosud věřila i vy?

 

Chráním se kondomem, nemůže se nic stát

 

Protože se virus HPV přenáší kontaktem sliznic genitálií, ani kondom není úplná jistota. „Pro přenos HPV virů není potřeba, aby došlo k pohlavnímu styku partnerů, a stoprocentní ochranu nezajistí ani kondom, jak se některé ženy stále domnívají,“ upozorňuje prof. MUDr. David Cibula, CSc., onkogynekolog ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

 

Neměli jsme styk, nemůžu se nakazit

 

Za onemocnění může HPV virus, který se přenáší kontaktem kůže v genitální oblasti. Pro přenos HPV virů tedy není potřeba mít přímo pohlavní styk, jak se ženy často mylně domnívají.

 

Chodím na pravidelný screening, můžu být v klidu

 

Přestože je to vedle očkování a kondomu nejlepší způsob, jak se chránit alespoň před zanedbáním nemoci. V prvním stadiu je totiž léčba efektivní a jednoduchá. Je však nutné odhalit nemoc včas.

 

„Díky pravidelným cytologickým stěrům dokážeme včas odhalit změněné buňky na sliznici děložního čípku a díky tomu jsme schopni včas zahájit léčbu. Pokud žena chodí ke gynekologovi pravidelně, je možné odstranit nakažené buňky ambulantním zákrokem. Čím později nemoc odhalíme, tím je zákrok rozsáhlejší a pro ženu fyzicky i psychicky náročnější,“ vysvětluje prof. Cibula. Ambulantní zákrok (konizaci děložního čípku) v České republice každoročně podstoupí okolo 16 000 žen.

 

V pozdějších stadiích nemoci, kdy už konizace není možná, je další alternativou radikální operace, která ovšem obnáší mnoho negativních následků, jako jsou necitlivost močového měchýře a poruchy sexuální funkce.

 

Bohužel ani pravidelný screening není stoprocentní. Podle prof. Cibuly selže screening až u jedné třetiny žen. Je proto dobré chodit opravdu pravidelně, aby riziko zanedbání bylo co nejmenší.

Další dva omyly, které se pojí s rakovinou děložního čípku, najdete na mojezdraví.cz.


 

Autor: Kateřina Erbsová/Moje zdraví