„Pochod vlajek a následný koncert na Zelném trhu i noční afterparty organizuje společně VUT, Masarykova a Mendelova univerzita,“ sdělila Blesku prezidentka International Student Club MU Andrea Zlámalová. „Každoročně pořádáme několik společných událostí, ale tato je speciální,“ upřesnil organizátor z Mendelovy univerzity Richard Mazúr.

Oslav brněnského Erasmu se zúčastnili studenti z mnoha zemí světa včetně neevropských států, jako je Čína, Japonsko, USA nebo Mexiko. „Trochu se mi stýská po domově. Nejen kvůli tomu, že tady máte zimu. Lidé u nás jsou vřelejší než Češi. Ale dnešní akce mě potěšila,“ svěřil se student ekonomie z Mexika Carlos Samano.

Video
Video se připravuje ...

Cizinci oslavovali v Brně. Markéta Malá

Cizinci se bavili nejen o tom, jak jsou Češi kamarádští, ale jestli se vůbec v Brně domluví. „Češi moc neumí anglicky,“ tvrdila Ruby Liao z Tchaj-wanu. S tím souhlasila Nedelina Trankova z Bulharska. „Nedomluvila jsem se ani na poště nebo v nemocnici,“ postěžovala si. „Ale to nevadí, hlavně že tu máte dobré pivo. Je podobné tomu našemu,“ smáli se její kamarádi z Bulharska.


Podobné akce jako v Brně se ve středu konaly ve více městech České republiky. „Mezi zapojená města patří například Praha, Ostrava, Hradec Králové, Olomouc, Plzeň nebo Zlín,“ prozradila Lucie Durcová z Domu zahraniční spolupráce. V Praze se afterparty Erasmu koná až ve čtvrtek 19. října v klubu Roxy.

Fotogalerie
4 fotografie