Studenti z různých zemí vlajkovým pochodem oslavili 30. výročí vzniku programu Erasmus, který podporuje mezinárodní vzdělávání. „Cílem je sjednotit studenty bez ohledu na národnost, aby společně oslavili nejen výročí programu Erasmus, ale mobilitu jako takovou,“ vysvětlila Lucie Durcová z Domu zahraniční spolupráce, který akci společně s Erasmus Student Network ČR zastřešoval.

Video
Video se připravuje ...

Vlajkový pochod v Brně Markéta Malá

Trasa pochodu začínala symbolicky u sochy T. G. Masaryka před jednou z fakult největší brněnské univerzity. Před kostelem svatého Jakuba se málem někteří cizinci vydali mimo trasu, ale organizátoři včas zasáhli.

Během pochodu náměstím Svobody skupina Turků zpívala o Mustafu Kemalovi. „To je náš významný politik, zakladatel republiky,“ svěřila se Beriz Elmaz, studentka žurnalistiky z Istanbulu.

Na Kobližné ulici si pak všichni zanotovali tradiční hymnu Gaudeamus Igitur. Nakonec průvod dorazil až na Zelný trh, kde Flag Parade končila. Na studenty čekala druhá část oslav – kapela a afterparty.

„Pochod nás bavil, ale na hudbu se těšíme ještě víc,“ tvrdil bujaře slavící mladík z Portugalska Tiago Neves, který v Brně studuje na VUT mechanické inženýrství. Nejvíc si nakonec zatrsali dva plyšoví maskoti – panda a krokodýl – kteří dováděli celou cestu Brnem.

Fotogalerie
6 fotografií