Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Potopit lodě a založit armádu Evropy: Takhle chtějí lídři vyřešit uprchlíky

Video se připravuje ...
Autor: mah - 
19. října 2017
05:01

Uprchlíci, přerozdělovací kvóty, ale také zbraně a kybernetické útoky. I to bylo hlavním tématem debaty Blesk Volební souboj 2017 s podtitulem „Bitva o premiéra“. Imigraci vnímají jako nejzásadnější problém téměř všichni pozvaní lídři. Každý z nich má ale jiný návrh, jak krizi řešit. Jediný Jan Farský ze Starostů vnímá jako nejpalčivější bezpečnostní riziko šíření falešných zpráv na internetu.

Migraci a její omezení považuje za zásadní problém hned šest stran, které byly na základě průzkumu agentury Pheonix research do debaty pozvány.

Například hnutí ANO Andreje Babiše by v této spojitosti rádo vidělo uzavření vnějších evropských hranic. „Chceme chránit celou Evropu. Schengenský prostor nemá smysl,“ vysvětlil předseda hnutí ANO. Poukazoval především na to, že v schengenském prostoru nejsou všechny evropské země. 

Pod uzavřením vnějších hranic si Babiš představuje ráznější akce proti imigraci na místě, kde vzniká. „To znamená útok na pašeráky a potápění jejich lodí, to je zastavení migrace mimo Evropu, řešení situace v Sýrii a Libyi odkud imigranti přicházejí,“ rozvedl Babiš vizi svého hnutí.

Bělobrádek: Evropa musí zlepšit spolupráci 

Zastavit příliv uprchlíků ze Středního východu a Afriky by chtěla i KDU-ČSL. Ti ale o uzavírání hranic nehovoří. Ve svém programu volají po lepší a užší spolupráci členských států EU. Podle lidoveckého předsedy Pavla Bělobrádka se nabízejí tři různá řešení migrační krize. 

„Prvním je řešit migrační krizi na místě, odkud lidé do Evropy chtějí přijít,“ popsal lidovec. To podle něj znamená zlepšit podmínky pro uprchlíky v zemích, které jsou nejblíže místům, odkud prchají. Další možností je podle Bělobrádka aktivní ochrana vnější hranice. V souvislosti s ní lidovec chválil hlavně práci Maďarska a Makedonie.

Poslední možnost potom Bělobrádek vidí v připravenosti jednotlivých zemí. „V tomhle náš stát určitě nezaspal. Bylo tady cvičení obrany zelené hranice, které proběhlo úspěšně,“ dodal lidovec. V neposlední řadě je podle něj důležité i to, aby státy zvládaly vracet ty, kteří nezískají dlouhodobá víza.

Zaorálek: Evropa musí umět reagovat na konflikty v okolí

S ambiciózním řešením, které by rovněž vyžadovalo prohloubení evropské spolupráce, si pohrává i ČSSD. Té by se v budoucnu líbilo, kdyby fungovala společná evropská armáda, která by podobné krizi mohla čelit. „Společná evropská armáda je vize daleké budoucnosti,“ připustil ale volební lídr sociálních demokratů Lubomír Zaorálek.

Podle něj je cílem ČSSD to, aby Evropa byla schopná  včas reagovat na nebezpečné konflikty ve svém okolí. „Když se něco podobného dělo v devadesátých letech v Jugoslávii, tak jsme nad tím stáli jako chirurg nad rozřezaným tělem, to by se nemělo opakovat,“ varoval Zaorálek příkladem z minulosti.

Filip: Migrantům pomáhají neziskové organizace

Nejkonkrétněji nebezpečí pojmenoval předseda KSČM Vojtěch Filip. „Ukazuje se, že tito lidé jsou vybaveni řadou takzvaných lidskoprávních organizací nejen mobily, ale i řadou dalších prostředků, aby prošli,“ nechal se slyšet komunista.

Podle něj Evropská komise jasně selhala tím, že včas nereagovala, když Itálie v roce 2011 varovala před blížící se migrační krizí. Nyní podle Filipa EK pouze pokračuje v nekompetentním rozhodování, jehož výsledkem jsou například i uprchlické kvóty.

Filipovu kritiku ale odmítl Zaorálek. „Česká republika reagovala velmi rychle a nabídla pomoc zemím, které čelily největšímu náporu,“ ohradil se současný ministr zahraničí. V tom mu přitakal i Bělobrádek, který zmínil zejména vděčnost Maďarska za personální i materiální pomoc.

Kalousek: Uprchlické kvóty nemohou fungovat

S uprchlickými kvótami nesouhlasí ani TOP 09. Ve svém programu přitom označuje Německo, zemi, která patřila k iniciátorům kvót, za nejdůležitějšího partnera Česka. „Naše pozice ke kvótám je stejná jako pozice současné vlády, podle nás nikdy nemohou fungovat,“ přiznal předseda TOP 09 Miroslav Kalousek vzácný případ, kdy se jeho strana shodla s vládou.

Věta o Německu jako důležitém partnerovi je podle něj pouze konstatováním faktu. Německo na nás podle Kalouska má velký vliv tím, že je naším největším obchodním partnerem, je ale třeba mít se na pozoru, aby jeho vliv nebyl zbytečně velký.

Farský: Skutečné nebezpečí je na internetu

O uprchlících příliš nemluví program STAN. Starostové by však rádi zavedli funkci tajemníka pro obranu. Hlavní hrozbu pro naši bezpečnost strana vidí především na internetu. „Žijeme ve 21. století a konflikty už neprobíhají konvenčním způsobem. Na NATO by takto vojensky útočil jen blázen,“ vysvětlil volební lídr Starostů Jan Farský.

Podle něj nám nedávné zkušenosti ze světa ukazují, že se dnes státy rozkládají zevnitř. „Do zemí dnes proudí dezinformace, podporují se dezinformační weby, které šíří falešné zprávy a to je oblast, která nás ohrožuje a ohrožuje naši demokracii a naši budoucnost,“ dodal Farský.

Fotogalerie Superdebata 23 fotografií

Fiala: Omezování vlastníků zbraní je zbytečné

Občanští demokraté se pro změnu vymezili proti omezování vlastníků zbraní. Tento postoj musel obhájit předseda ODS Petr Fiala. „V současnosti máme dostatečnou legislativu,“ hájil svůj program. Na otázku, jak by zabránil opakování například tragédie z Uherského Brodu, ale neodpověděl.

Řekl ale, že omezení legálně držených zbraní neřeší skutečné problémy. „Legálně držené zbraně nejsou tím, čím teroristé ohrožují Evropu,“ zdůraznil Fiala. I podle něj je zásadní uzavření vnějších hranic Schengenu, nebo důsledné vracení lidí, kteří nezískají víza.

Video  Superdebata Blesku: 7 hlavních lídrů se grilovalo navzájem  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY SNĚMOVNÍCH VOLEB 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
jana999 ( 19. října 2017 11:46 )

a taky okamžite to lifrovat zpet nemáš doklady, překročils ilegálne hranici nemáš nárok a hned zpátky ani bych nezjišťovala odkud jsou

sores ( 19. října 2017 10:12 )

Jednoduše zavřít opět hranice a pouštět než bílou rasu tam a zpět a černý ani omylem!

openha ( 19. října 2017 10:03 )

Všichni , co obhajují příchod milionů darmožroutů do Evropy by si měli položit otázku : Je Evropa nafukovací ? Čím budou ty islámské pěšáky živit . Pokud jich opravdu sem vlítne několik milionů , tak do týdne nebo čtrnácti dnů tady nebude co jíst . A když tady něco zbyde , tak si to nikdo nebude moct koupit .A zřejmě ten hlad , rabování , vraždění chcou ti zas r a ní sluníčkáři . Podle mě může chtít to "obohacování" jenom nějaký úchylák nebo zločinec , který se na tom bankrotu přiživuje . V SOUČASNÉ DOBĚ PŘIPADÁ NA ZÁPADĚ NA 10 EMIGRANTŮ 1 ZAMĚSTNANÝ,JAK DLOUHO PŘI MILIONOVÝCH ČÍSLECH UPRCHLÍKŮ TO VYDRŽÍ STÁTNÍ POKLADNY EU ??? JEN SI PŘEDSTAVTE,ŽE BY Z DESETI ČECHŮ PRACOVAL JEN 1 A OSTATNÍCH 9 BY PRO STÁT NEMĚLO ODPRACOVANÝCH ANI JEDEN MĚSÍC A PŘESTO BY ŽILO NA VÝŽIVNÉ PODPOŘE !!!

openha ( 19. října 2017 09:52 )

Nic nikdo nesplní. Evropa bude zaplavena znásilňovatelama ,vyžírkama a teroristama.A až to zde ůplně zčerná,tak na Evropu bude humánní Amerika shazovat pytle rýže,tak jak se to dnes dělá v Africe. Běloši nám vymírají a ksindl se množí o 106. TAK TOHLE JE KRÁTKÉ A VELICE VÝSTIŽNÉ !!!

priserka ( 19. října 2017 09:26 )

santikxauz-

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa