Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Alkohol je horší než heroin, tvrdí experti. Čeká Česko omezování a zdražování?

Autor: Zuzana Zelenková - 
19. října 2017
06:10

Vede ve škodlivosti alkohol, nebo drogy? Pokud si myslíte, že to druhé, jste na omylu. Tvrdí to alespoň britská studie, která porovnávala 20 nejčastěji zneužívaných návykových látek. Tragické dopady jsou nejčastěji vidět na silnicích, alkohol má podle odborníků i velký vliv na domácí násilí. Podle psychiatra Karla Nešpora v této problematice ovšem záleží na rozšířenosti a dostupnosti dané návykové látky.

Britská The Independent Scientific Committee on Drugs vyhodnotila celkovou škodlivost 20 nejčastěji zneužívaných návykových látek. Ukázalo se, že největším škůdcem je alkohol, s velkým odstupem je za ním heroin, v těsném závěsu pak crack. Čtvrtou příčku získal metamfetamin, pátou kokain a šesté místo obdržel tabák. Alkoholu přiskočilo hodně bodů hlavně za škodlivost vůči okolí.

Může za dvě třetiny domácích násilí

Alkohol podle jiných výzkumů může i za dvě třetiny domácího násilí, kdy jeden, nebo všichni účastníci domácí rvačky, předtím „požili“.

„Téma alkoholu ve spojení s kriminálními činy a domácím násilím jsme dlouho opomíjeli. Máme obrovský dluh. Téměř se o tom nemluví. Alkohol hraje v řadě trestných činů roli a je třeba přestat se tvářit, že tento jev neexistuje,“ uvedl před časem národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Na problematiku v současné době upozorňuje i Tým silniční bezpečnosti. Ten se rozhodl zmapovat čtyři největší silniční zabijáky. Alkohol dostal jedničku a vlastní video, které se snaží o osvětu:

Řeší Česko alkohol?

Poměrně logicky se tak nabízí otázka, proč je v Česku omezováno užívání primárně tabáku (například ve formě protikuřáckého zákona), a nikoliv alkoholu.

Podle vyjádření ministerstva je to dáno tím, že na následky onemocnění souvisejících s kouřením umírá ročně mnohem více lidí než na následky užívání alkoholu. Cigarety přímo ohrožují na zdraví nejen samotného kuřáka, ale i lidi v jeho blízkosti, kteří si ne vždy místo svého pobytu mohou vybrat.

Takové bezprostřední účinky na okolí se alkoholu prý přisoudit nedají. Negativní účinky (kromě zřejmých dopadů na zdraví konzumenta pozn. red.) se projevují především v sociální oblasti jako následek chování konzumentů. 

„Zjednodušeně by se dalo říci, že zakazujeme kuřákům kouřit v restauracích, aby nepoškozovali zdraví ostatním lidem. Zakázat poškozování vlastního zdraví dospělým osobám, např. právě alkoholem, už tak snadno možné není,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Prohibice nepomůže

I podle Romana Budského z Týmu silniční bezpečnosti je alkohol sice nebezpečný, ale prohibice by neměla smysl. „Lidé by si alkohol stejně pálili a akorát by se s ním kšeftovalo,“ uvedl Budský. Odborník nepochválil ani švédský systém restrikcí.

„Švédi mají speciální obchody na prodej alkoholu, je dokázané, že tady lidé před víkendem hodně kupují, nebo pak převážejí plné tašky z jiných států na lodích,“ dodal Budský s tím, že jedinou možností, jak působit na řidiče a jejich užívání alkoholu před jízdou, je osvěta nebo jiná cenová politika.  

Sami řidiči se k přitom za požívání alkoholu před jízdou mnohdy nestydí. Například Alois M. ze Středočeského kraje prý nemá žádný problém po pár skleničkách sednout za volat. „Někdy se stane, že jedeme do Prahy a tam se to trochu zvrtne, bývají to tak tři koktejly. Potom musím autem domů,“ dodal muž.

Snadná dostupnost

Podle Karla Nešporaemeritního primáře z oddělení závislosti mužů Psychiatrické nemocnice Bohnice, je u škodlivosti jednotlivých návykových látek důležité brát v potaz kritéria hodnocení. Patří mezi ně i rozšířenost a dostupnost drogy.

„Je důležité, jaké se stanoví kritérium. Pokud by se jednalo například o otravu, tak řada návykových látek dokáže vyvolat otravu po mnohem nižších dávkách, než alkohol, takže z tohoto hlediska alkohol nejnebezpečnější není,“ vysvětlil pro Blesk.cz Nešpor a pokračoval:

„Pokud se zaměříme na situaci v celé populaci a zjišťujeme, kolik lidí je poškozeno heroinem a kolik alkoholem, tak lidí, kteří jsou poškozeni alkoholem, bude samozřejmě víc, protože je alkohol mnohem rozšířenější než heroin. Kritéria jsou velmi důležitá,“ dodal psychiatr.

Nezadat ( 19. října 2017 13:47 )

Dopadne to jak v Rusku když kundda gorby udělal prohibici či ve třicátých v Americe.Co je zakázaný to zvyšuje spotřebu.Opráším mašinu a ještě ušetřím a dokonce vydělám.

sores ( 19. října 2017 10:14 )

Drogy,chlast a cigarety na to ať dají astronomické ceny!!!!!!! To člověk k životu nepotřebuje, jednoduchá věc a přitom neřešitelná jelikož byznys je důležitější a raději zdraží ž.rá.dlo pro lidi bez kterého se nedá žít!!!

jasnovidec01 ( 19. října 2017 08:47 )

Britská The Independent Scientific Committee on Drugs vyhodnotila celkovou škodlivost 20 nejčastěji zneužívaných návykových látek proč se Česko ohání cizím státem???to nemáme vlsatní rozum?Tam ať si chlastají a drogují jak chtějí .

moiaza ( 19. října 2017 07:45 )

To bylo kdysi v Rusku. Mysleli si, že omezi alkoholismus zdražením a zákazem. Výsledkem bylo pálení nekvalitního alkoholu doma, otravy alkoholem a nešťasné rodiny. Češi nepřestanou chlastat stejně, jako kuřák nepřestane kouřit. Poslanec Tubera vám to vysvětlí.

barracuda.sro ( 19. října 2017 07:25 )

A opět nějaký zaručeně nejodbornější výzkum o škodlivosti alkoholu. Co tak udělat výzkum o korupci ,debilitě ,vychcanosti, mamonu a křivárnách politiků. To by mě zajímalo víc.

Zobrazit celou diskusi