Sál nyní vypadá jako po boji. Vytrhaná sedadla, divadlo bez podlahy a velká díra pod pódiem. Jediné, co nezmizelo ze sálu, je velký lustr. „Chtěli jsme ho sundat, ale museli bychom ho rozřezat,“ vysvětloval stavbyvedoucí, že se rozhodli pro pouhé odstrojení a následné čištění a restaurování ve výšce.

Na místě, kde byly červené měkké sedačky, jsou nyní jen nosníky, pod kterými vznikne nová betonová podlaha. Zároveň dojde i ke změně vzduchotechniky pro diváky.

„Původně se v těch 70. letech foukalo seshora a odvod byl zespoda… Ale teplý vzduch stoupá vzhůru, takže to úplně nefungovalo,“ vysvětloval při prohlídce nutnou modernizaci stavbyvedoucí.

Vše jde podle plánu

Rekonstrukce Státní opery nyní probíhá podle harmonogramu. „To znamená, že k předání stavby ze strany realizátora zpět k Národnímu divadlu by mělo dojít v červnu 2019,“ prozradil Tomáš Staněk, mluvčí Národního divadla.

Národní divadlo se pak veřejnosti otevře v září téhož roku. „Plánujeme, že bychom v září 2019 zrealizovali nějakou úvodní otvírací aktivitu… Nezahálíme a vedení Opery Národního divadla na tom v tuto chvíli pracuje. Zvažujeme nějaký titul, ale dovolíme si ho zatím ještě nechat jako překvapení,“ sdělil nakonec mluvčí Tomáš Staněk.

Nutná oprava po 44 letech

Státní opera je v rekonstrukci od 13. března 2017. Budova prošla naposledy komplexnější opravou při výstavbě provozní budovy v 70. letech minulého století. Od této doby zde došlo pouze k menším zásahům. Hloubková rekonstrukce celé opery vyjde na 858 milionů korun.

Pokud jste milovníky Státní opery a chcete znát veškeré aktuální dění ze staveniště, podívejte se na webové stránky, které se rekonstrukci věnují, na www.statnioperavrekonstrukci.cz.

Fotogalerie
20 fotografií