Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Madrid dal zatknout dva lídry katalánských separatistů. Lidé se bouří

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
17. října 2017
23:10

Uvěznění dvou katalánských separatistických lídrů kvůli demonstracím za referendum je útokem na základní lidská práva. V rozhovoru pro katalánský rozhlas to v úterý uvedl mluvčí vlády této autonomní oblasti Jordi Turull. Podle něj se tak narušila možnost dialogu s Madridem. Katalánský premiér Carles Puigdemont označil dva separatistické lídry už v noci na úterý za politické vězně.

„Španělsko vězní lídry občanské společnosti za organizovaní klidných demonstrací. Bohužel máme v zemi opět politické vězně,“ uvedl v noci na Twitteru katalánský premiér. Několik hodin předtím vyzval španělskou centrální vládu k dialogu. Madrid ale odmítá hovořit o něčem, co odporuje ústavě.

Puigdemont má od španělského premiéra do čtvrtka danou lhůtu, aby se vzdal snahy o nezávislost Katalánska, které je autonomním regionem španělské monarchie. Katalánský premiér se nechal slyšet, že jednání Madridu mu začíná připomínat éru generála Franca.

Připomeňte si tvrdé zásahy policie proti Kataláncům:

Jordi Sánchez z Katalánského národního shromáždění (ANC) a Jordi Cuixart z organizace Òmnium Cultural jsou ve vazbě od pondělka kvůli organizování protestů z 20. září. Ty svolali šéfové organizací poté, co španělská policie provedla kvůli referendu razii na úřadech katalánské vlády a zadržela skupinu katalánských úředníků. Madrid považuje referendum z 1. října za nelegální a snažil se mu proto zabránit soudně i silou.

Označení Sáncheze a Cuixarta za politické vězně odmítl přitom zástupce španělské vlády v Katalánsku Enric Millo. „Soudkyně se rozhodla poslat do vězení dvě osoby za vzpouru, ne za jejich ideály,“ prohlásil v katalánském rozhlase. Totéž si myslí španělská ministryně zdravotnictví Dolors Montserratová. Ani podle ní nejsou ve Španělsku političtí vězni. Montserratová také vyzvala Puigdemonta, aby „nepropásl příležitost, kterou má do čtvrtečních deseti hodin“.

Nové protesty v Barceloně

Kvůli zatčení dvou separatistických vůdců se má konat v poledne protest Katalánců, k němuž vyzvaly ANC a Òmnium Cultural. Na večer pak svolaly tyto dvě organizace demonstrace do Barcelony a několika dalších měst Katalánska. Soud také nařídil šéfu katalánské policie Josepu Lluísovi Traperovi, aby neopouštěl zemi, zabavili mu pas a je vyšetřován ve stejném případu jako Sánchez a Cuixart.

Organizace Òmnium Cultural také zveřejnila na sociálních sítích video, v němž vyzývá Evropany k pomoci Katalánsku. „Jsme evropští občané jako ty a potřebujeme pomoct bránit demokracii a svobodu… To, co se děje v Katalánsku, není vnitřní záležitost Španělska. Týká se to všech evropských občanů,“ uvedla na videu mladá žena.

Opačný názor dala najevo už dříve Evropská komise. Zopakoval ho dnes komisař EU pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici, který v rozhovoru pro francouzský rozhlas France Info uvedl, že Brusel nebude dělat prostředníka v katalánské krizi. Tu si musí podle něj vyřešit Madrid a Barcelona.

Tisíce lidí jsou proti odtržení Katalánska:

Čtěte více: Bouřlivé Katalánsko - 7 důvodů, proč tam vycestovat!

salto ( 19. října 2017 07:19 )

Když dva dělají totéž, není to totéž. Jóó v Rusku, to by byla sakra silná káva, ale Španělsko - jen co se zbavili diktátora Franka, tak se z něj mávnutím proutku stala výspa demoGracie

panbuch ( 18. října 2017 08:19 )

...tak já se v Turecku, jako člen poslanecké delegace peru za propuštění politických vězňů (po nezdařeném vojenském puči) a teď nevím - začínám ztrácet přehled mezi tím kdo je "demokratický stát" a kde "demokracie" takříkajíc dostává na p.... je čím dál menší rozdíl mezi Ruskou Federací, Tureckem, Španělském a dalšími zeměmi -ale to nebrání v tom na někoho prstem ukazovat a někoho naopak chválit. Zásadním problémem politiky je že se dostala mimo rámec zdravého rozumu, objektivního posuzování věcí a účelového porušování zlatého pravidla "padni komu padni". poslanec a číslo 9 na kandidátce ANO v JMK

lebedak2 ( 18. října 2017 00:26 )

"komisař EU pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici v rozhovoru pro francouzský rozhlas France Info uvedl, že Brusel nebude dělat prostředníka v katalánské krizi. Tu si musí podle něj vyřešit Madrid a Barcelona" ....Brusel - banda sebestředných vlastizrádců a pokrytců.Prý nebudou dělat prostředníka,je jim jedno že centrální vláda a král,který se bojí aby z něj nezbyl jen králíček,nechávají mlátit ženy,děti,starce,střílet do svých občanů gumovými projektily, že jim centrální vláda upírá základní ústavní právo,právo na sebeurčení.Ale přitom opilec Juncker (po tom,co se nepovedlo v Rakousku opět zmanupulovat volby) vyzývá zvoleného předsedu vlády jaká má ta vláda být,kritizují a chtějí soudit a sankcionovat maďarské politiky, polské politiky, nás.A kdyby v Rusku vláda udělala jen SETINU toho co španělská,už by měli v Bruselu a všechny "neziskovky" s nimi plnou hubu demokracie a lidských práv, chtěli by uvalovat další sankce a kritizovali i v OSN. (Tam by si náramně rozumněli.OSN do loňska předsedal politik z nejmilitantnějšího islámského státu - ze "spřátelené" Saudské arábie, letos "JEN" má Saudská arábie předsedu komise za práva žen). Ještě v ám vážení čtenáři není na blití?

Zobrazit celou diskusi