V létě obvodu poslali petici za její zrušení, pod níž se podepsalo zhruba 300 lidí. Po doručení petice radní využili nové možnosti vyhlásit lokalitu za místo se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů. V praxi to znamená, že novým nájemníkům nevznikne nárok na doplatek na bydlení.

Radní tehdy místa v obvodu vytipovávali ve spolupráci s městskou policií i Policií ČR a zaměřili se hlavně na místa, na nichž se hodně krade, narušuje veřejný pořádek, je tam výjimečně hlučno a povalují se injekční stříkačky. Vymezeny byly dvě lokality – kromě okolí ubytovny v Sadové ulici lokalita ohraničená ulicemi Cihelní, Mariánskohorská a silnicí I/56, kde jsou také ubytovny.

„Přijatá opatření se sice podle zákona týkají jen nových nájemníků, jimž nevznikne nárok na doplatek na bydlení, ale i tak už má náš nekompromisní přístup první výsledky. Bezprostředně poté, co jsme náš záměr zveřejnili, byla ubytovna v Sadové nabídnuta k prodeji,“ uvedla mluvčí radnice Jana Pondělíčková.

Starostka městské části Petra Bernfeldová (Ostravak) se v pondělí sešla se zástupci realitní kanceláře, aby prověřila možnosti odkupu ubytovny. „Cena nabízená realitní agenturou činí 15 milionů korun. Obvod by však mohl objekt zakoupit za maximální cenu podle znaleckého posudku. Ten proto v nejbližší době zadáme a následně budeme jednat. V případě kladného výsledku a odkupu budovy bychom měli záměr jej zrekonstruovat a přebudovat na byty,“ uvedla Bernfeldová.

Ubytovna v Sadové ulici je u Komenského sadu, který je vyhledávaným místem k relaxaci. V okolí jsou nejen panelové domy, ale i nižší bytová zástavba nebo vily k bydlení či podnikání.

VIDEO: Podívejte se, jak to vypadalo v opuštěných bytech na »vyhlášeném« sídlišti v Janově.

Video
Video se připravuje ...

Výkaly v rohu kuchyně! I tak vypadají opuštěné byty v Janově! Václav Suchan, David Malík