Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Adrianek měl žít jeden den, už je tu 18 měsíců. Rodině ale chybí peníze na léčbu

Autor: Zuzana Zelenková - 
22. října 2017
07:20

Malý Adrianek (1,5 roku) spolu s maminkou (29) bojuje, aby se mohl vůbec kdy postavit na nožičky. Jeho zdravotní problémy plynou z těžkého porodu, kdy došlo k přerušení přívodu kyslíku k miminku. Přežil jen díky rychlosti lékařů a nekonečné péči rodičů. Přestože mu na začátku doktoři dávali den života, je tady už osmnáct měsíců. Teď by ho měla čekat velmi důležitá rehabilitace, která by mu pomohla postavit se na nohy. Rodině ale chybí padesát tisíc korun. Přesně tolik stojí čtrnáctidenní pobyt ve specializovaném slovenském zařízení.

Těhotenství bylo v pořádku, ani jsem nezvracela, dokonce jsem chodila na brigády. Čekali jsme zdravé miminko,“ vypověděla pro Blesk.cz Adriankova maminka Marika G.

Když jí praskla plodová voda, tak zrovna ležela na kanapi se starším, dnes čtyřletým synem. Všechno bylo v pořádku, neměla bolesti a vydala se do nemocnice. Tady ale nastal doslova horor.

„Doktorka mne prohlížela a najednou začala křičet akutní císař. Nevěděla jsem, co se děje, paní doktorka mě prohlížela a najednou ze mne nemohla vyndat ruce, protože jakmile by je vyndala, tak by Adrianek umřel,“ popsala chvíle hrůzy, kdy jejímu synovi dotepávala pupeční šňůra, mladá maminka.

Měl žít jen den

Najednou vůbec nevěděla, co se děje. Měla v krvi tolik adrenalinu, že přestala cítit bolest. Následně zjistila, že se jejímu synovi přiskřípla pupeční šňůra, a přišel tak o přísun kyslíku. Lékaři udělali akutní císařsky řez a vyňali dítě i s placentou a dělohou. Otec se posléze dozvěděl, že jeho syn bude žít pouze jeden den.

Maminka i dítě skončili na jednotce intenzivní péče. Marika se až za tři hodiny dozvěděla, co se vlastně stalo. Její syn Adrianek neměl vůbec dobrou prognózu. Nejprve mu lékaři dávali jeden den, později tři dny. Dítě ale svůj boj nevzdávalo. Po dvou měsících si ho rodiče mohli odvézt domu. Byl zaintubovaný a museli ho krmit sondou. Kvůli přidušení totiž přišel o sací a polykací reflex.

Dneska je mu 18 měsíců. Přes všechny prognózy lékařů není jako hadrová panenka, dokonce se usmívá. Podle verdiktu měl jenom ležet a dívat se do stropu. Rodiče ho zatím krmí injekční stříkačkou, ale polykací reflex už má a válí sudy. „Adrian chce a chce od začátku. Chce žít a dělat to, co dělá brácha,“ popsala Marika. Diagnóza dítěte se několikrát změnila, zatím to vypadá na svalový tonus a podvýživu spojenou s tím, že se nemůže pořádně najíst.

Speciální centrum za 50 tisíc

Teď je důležité, aby se postavil. V tom by mu mohlo pomoci speciální slovenské rehabilitační centrum Adeli. Pobyt tady ale stojí více než padesát tisíc. Na to už rodina nemá prostředky. Za Adriana totiž utratila všechny našetřené peníze. Tatínek navíc skončil kvůli starání se o nemocné dítě v práci a zatím vydělává pouze na brigádách.

Pomoci se jim rozhodl Jan Richter z Měšic. Rodinu znal jen skrze svou sestru, která se s ní přátelí. Rozhodl se ale udělat sbírku, prostřednictvím které by sehnal finance na speciální pobyt. V minulosti už totiž pomáhal – a to nejen nemocným dětem – ale třeba i seniorům. Tentokrát se však moc nedaří, ovšem celá věc je teprve v začátku. Peníze je však potřeba vybrat ještě v říjnu. Chlapec totiž musí do konce měsíce nastoupit léčbu.

„Není mi lhostejná životní situace této rodiny a zdravotní stav malého. Vím a pevně doufám, že jsou mezi námi tací, kterým není lhostejná tato situace a jsou mezi námi ti, kteří budou schopni finančně pomoci Adriankovi. Je to malé dítě, které má vše před sebou, život, studium, užívání si, poznávání života, nových lidí, spolužáků,“ popsal pro Blesk.cz Richter.

A není to jen pobyt. Například hodina speciálního cvičení stojí 1200 korun, přičemž by ho Adrianek potřeboval přibližně čtyřikrát týdně, a to i po třech hodinách. Na pomůcky pojišťovna přispívá polovinou částky. Zdálo by se to dost, ovšem ty zbývající poloviny jsou poměrně vysoké. Tak například na odsávačku rodiče doplatili 10 tisíc. Speciální kočárek s židličkou vyjde na 48 tisíc.