Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Podniky mlží o práci ve státní svátek: Jak je to s volnem a penězi navíc?

  • Autor: ula - 
    26. 10. 2017
    05:14

    Čeká vás práce ve státní svátek, kdy si jiní užívají volna? Třeba už teď v sobotu 28. října?  Zaměstnanci často nevědí, co všechno by za práci ve svátek měli dostat. A zaměstnavatelé jejich neznalost velmi často využívají. Podívejte se přehledně, co všechno si můžete nárokovat.

  • 1.Co říká zákoník práce?

    „Pokud zjednodušíme to, co říká zákoník práce, tak zaměstnavatel by měl za odpracovaný statní svátek zaměstnanci poskytnou volný den,“ uvádí mluvčí Eva Jurčíková z portálu Vašenároky.cz. Pokud bude například zaměstnanec pracovat v sobotu 28. října, v pondělí 30. října může mít volno, které se mu nebude počítat mezi vyčerpanou dovolenou.

    Zaměstnavatel se případně může se zaměstnancem dohodnout, že mu odpracovaný státní svátek namísto náhradního volna proplatí nad rámec mzdy (zaměstnanec by měl dostat mzdu 16 000 Kč, ale protože pracoval ve státní svátek dostane 16 800 Kč).

    Jestliže zaměstnanec ve státní svátek nepracuje, ale původně měl (klasická pracovní doba 40 hodin týdně od 8 do 16 hodin), výše jeho mzdy se na konci měsíce nemění (podle příkladu výše dostane 16 000 korun).

    Kdy se Češi dočkají vyšších platů? Podívejte se na Duel Blesku:

  • 2.Máte nárok na náhradní volno nebo na příplatek?

    Pokud zaměstnanec pracuje ve svátek, náleží mu mzda a nárok na náhradní volno v rozsahu práce, která byla vykonána ve svátek. Volno zaměstnavatel musí poskytnout nejpozději do tří měsíců.

    Za dobu čerpání náhradního volna má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku. Zaměstnanec se také může se zaměstnavatelem dohodnout na poskytnutí příplatku ke mzdě namísto náhradního volna.

    Pracujete ve státní svátek? Víme, na co máte nárok. Pracujete ve státní svátek? Víme, na co máte nárok. | Zdroj: Profimedia

  • 3.Co práce na krátký a dlouhý týden?

    Máte nárok na volno v den státního svátku, pokud pracujete na takzvaný krátký a dlouhý týden? Musíte si jej v případě volna napracovat?

    „Jestliže státní svátek zaměstnanci vyjde na den práce dle rozplánovaných směn, má nárok na volno a náhradu mzdy. Napracování hodin není nutné. Jestliže zaměstnanci směna na státní svátek nevychází, nic se pro něj nemění, vysvětluje Jurčíková.

    Pracujete ve státní svátek? Víme, na co máte nárok. Pracujete ve státní svátek? Víme, na co máte nárok. | profimedia.cz

  • 4.Jak je to s prací na dohodu?

    Jestliže pracující vykonává práci na základě dohody o provedení práce nebo dohody o provedení pracovní činnosti, nárok na příplatek nebo náhradní volno mu nenáleží.

    Pracujete ve státní svátek? Víme, na co máte nárok. Pracujete ve státní svátek? Víme, na co máte nárok. | Profimedia

  • 5.Dovolená ve státní svátek?

    Někteří zaměstnavatelé nevědomky, či záměrně porušují zákoník práce. Většinou jde o případy, kdy nařídí práci zaměstnancům ve státní svátek, aniž by poskytli náhradní volno či navýšení mzdy.

    Někteří zaměstnavatelé také nařizují zaměstnancům, aby si ve dnech státního svátku vzali osobní dovolenou. Dle § 219 odst. 2 zákoníku práce, připadne-li v době dovolené zaměstnance svátek na den, který je jinak jeho obvyklým pracovním dnem, nezapočítává se mu do dovolené. I když tedy zaměstnavatel dovolenou zaměstnanci na tento den nařídil, nebude se mu jeho dovolená o tento den krátit.

    Pracujete ve státní svátek? Víme, na co máte nárok. Pracujete ve státní svátek? Víme, na co máte nárok. | Profimedia

  • 6.Jen část pracovní doby ve státním svátku

    Jestliže zaměstnancova pracovní doba začínala v den státního svátku, ale končila až den následující (noční směny), náleží mu náhradní volno nebo příplatek za práci ve svátek v rozsahu odpracovaných hodin v den státního svátku.

    Tedy pokud zaměstnanec pracoval od 18:00 do 6:00, přičemž práci započal v den státního svátku, má nárok na náhradní volno či na příplatek za šest hodin práce – od 18 do 24 hodin.

    Pracujete ve státní svátek? Víme, na co máte nárok. Pracujete ve státní svátek? Víme, na co máte nárok. | Profimedia

  • 7.Neproplacené volno

    „Dále jsme se setkali s tím, že zaměstnavatelé zaměstnancům tvrdí, že v den státního svátku nemají nárok na náhradu mzdy. Do práce tedy nuceni jít nejsou, ale nedostanou za tento den mzdu proplacenou. Takovéto jednání je však nepřípustné a nezákonné. Tato situace často nastává u tzv. krátkých a dlouhý týdnů, kdy zaměstnavatel nutí zaměstnance do volna, i když měl předem na tento den směnu naplánovanou,“ upozorňuje Jurčíková.

    Pracujete ve státní svátek? Víme, na co máte nárok. Pracujete ve státní svátek? Víme, na co máte nárok. | Zdroj: Profimedia

  • 8.Práce ve svátek v supermarketu

    Obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních musí mít v určitých státních svátcích zavřeno. Neznamená to však, že zaměstnanci v každém případě nepůjdou do práce. Vedení má právo povolat práceschopné zaměstnance například z důvodu inventury, ne však zaměstnance na dovolené nebo v pracovní neschopnosti. Těmto zaměstnancům však náleží buď náhradní volno, nebo případně náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku (za odpracovaný den dostanou dvojnásobek).

    Obchody v den státního svátku zůstaly zavřené. Lidé přesto chtěli nakupovat: 

donlabuznik ( 27. června 2019 23:31 )

Taky jsem se v práci o příplatcích o státním svátku moc nedozvěděl, našel jsem dost informací na http­s://ww­w.1j­ob.cz­/pris­pevek­/jak-se-plati-prace-ve-svatek , ale pořád nevím jestli na příplatky mám nárok, ikdyž jsem pouze brigádník, jak to v tomto případě pak funguje?

Zobrazit celou diskusi