Současná chata postavená v roce 1977 je v havarijním stavu. „Dřevěná část je shnilá. Betonová se vlivem počasí rozpadá. Máme navíc obrovské tepelné úniky. Ročně její vytápění stojí 100 tisíc korun,“ řekl náčelník beskydské horské služby Radim Pavlica. Dodal, že nevyhovující už je také sociální zázemí, garáže i sklady.

Záchranáři už chatu opustili, v těchto dnech začala její demolice. Zbourána bude až po základy. Ty zůstanou a možná ještě letos, pokud to počasí dovolí, se spojí s novou základovou deskou. Nová chata se pak začne stavět v příštím roce. Půdorys bude mít stejný, bude ale o patro nižší.

V dobách, kdy se chata stavěla, byli ve službě čtyři lidé. Pro ně muselo být k dispozici ubytování. „Měli jsme k dispozici velkou společenskou místnost, která se nevyužívala, a několik pokojů, kde byla věčně zima,“ uvedl Pavlica. Dodal, že nová chata bude mít v přízemí služebnu, šatnu, garáž a ošetřovnu. Ve vyšším patře pak sklady, místnost pro odpočinek s kuchyní a tři malé pokoje pro záchranáře.

Celkové náklady se pohybují okolo 6,5 milionu korun. Zvyšuje je ale náročnost stavby s ohledem na lokalitu a počasí. Kolaudace je naplánovaná na listopad příštího roku. „Vrchol Lysé hory ale neopustíme. Přesunuli jsme se do pronajatých prostor Českých radiokomunikací, kde do otevření nové chaty zůstaneme,“ uvedl náčelník. I další chaty čeká postupná rekonstrukce. Příští rok je na řadě stanice Gruň.

VIDEO: Dechberoucí svítání v Krušných horách: Takhle ho natočil dron Blesku.

Video
Video se připravuje ...

Dechberoucí svítání v Krušných horách: Takhle ho natočil dron Blesku. David Malik, Matěj Šrám

Fotogalerie
10 fotografií