Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kalouskovi vadí „hysterie“ kolem lithia. Bakalův muž odmítl Babišův útok

Autor: vei, ČTK, simao - 
16. října 2017
11:45

Zřejmě naposledy před volbami se dnes sešli poslanci. Výjimečně v pondělí a výjimečně v provizorní místnosti. Hlavním tématem schůze je sporné memorandum o těžbě lithia. Dokument vyvolal krátce před volbami hádku zejména mezi ANO a ČSSD. Andrej Babiš (ANO) sociální demokraty obvinil „z krádeže za bílého dne“, operuje s částkou dva biliony korun a firmu, která má lithium těžit, spojil s uhlobaronem Zdeňkem Bakalou. Jeho mediální zástupce to odmítl.

Memorandum o těžbě českého lithia podepsal s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Ten slova o „krádeži za bílého dne“ odmítá a tvrdí, že dokument posiluje pozici státu. Andrej Babiš (ANO) se podle ČSSD snaží překrýt své vlastní kauzy včetně Čapího hnízda.

V náhradním sále se skrutátory

Protože tradiční jednací sál Sněmovny prochází opravou, schůze byla svolána do jiné sněmovní budovy. Poslanci se proto sešli do sálu, v němž obvykle zasedá klub ČSSD a konají se v něm větší semináře a veřejná slyšení. Kvůli absenci elektronického hlasovacího zařízení se proto musí poslanci hlásit zdvižením ruky a jejich hlasy dostali za úkol sčítat skrutátoři.

Svolání schůze iniciovala opoziční KSČM, podle níž nepatří lithium do cizích rukou a mělo by zůstat státu. Podobný názor má vedle ANO opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Kalousek mluví o hysterii

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil ještě před schůzi dosavadní vystupování v kauze lithium za hysterii. „TOP 09 je přesvědčena, že hysterie, kterou vládní strany rozpoutaly kolem memoranda o těžbě lithia, je snahou odvést pozornost od zcela zásadního tématu těchto voleb, kterým je zachování demokracie a prozápadního směřování České republiky,“ uvedla Topka v prohlášení, které Kalousek přečetl.

Kalouskova strana je přesvědčena, že nová vláda bude muset přepracovat surovinovou politiku státu. Nové zákony by podle strany měly zajistit, že Česko bude mít dobré výnosy z těžby surovin na svém území, velká část těchto výnosů zůstane v regionech, kde se těží, a bude zajištěna co nejlepší ochrana přírody v postižených oblastech.

Kalousek dnes rovněž řekl, že současná „vláda selhala při ochraně ekonomických zájmů státu“. Ministerstva průmyslu a životního prostředí, vedená ČSSD a ANO, se podle něj pouze dohadují, kdo nese větší vinu za selhání. Pět dní před volbami však dle něj není možná věcná a racionální debata. Dodal, že doufá, že „příští vláda nebude tak neschopná, jako vláda tato“.

KDU-ČSL ve svém návrhu usnesení navrhla změnu horního zákona, aby se zvýšily výnosy státu z těžby nerostných surovin – včetně lithia. A aby stát zajistil zpracování lithia na českém území. „Suroviny jen těžit a vyvážet, to dělají rozvojové země, řekl šéf poslaneckého klubu lidovců Jiří Mihola.

Babiš opět zaútočil na ČSSD

„Bohužel naši soupeři – a hlavně ČSSD – vypouští neskutečné lži,“ postěžoval si na tiskovce Babiš. „Je to druhý skandál této vlády a druhý skandál z pera sociální demokracie po tom, co teda jsme viděli, jak se rozdělují peníze do sportu v kauze Pelta,“ říkal šéf ANO. 

Kauza lithium je dle něj velice jednoduchá. A mával přitom memorandem, které podepsal s australskou firmou. „Ono se celkem ukazuje, že to vůbec žádná australská firma není,“ podotkl Babiš a uvedl, že může jít o firmu z Britských Panenských ostrovů. „Jsou tam stejné firmy, jak jsme zažili v kauze OKD u pana Bakaly,“ dodal.

Bakalův zástupce spojení s EMH odmítl

Babiš označil podpis memoranda za skandál a spojil těžební společnost s bývalým vlastníkem hnědouhelné společnosti OKD Zdeňkem Bakalou.

„Je pochopitelné, že všichni politici chtějí ve víru volební kampaně získávat laciné politické body. Je ale zároveň důležité, aby každá politická debata byla založena na faktech. Aby předešel pochybnostem, Zdeněk Bakala kategoricky odmítá, že by se jakkoli podílel na těžbě lithia v České republice. Ve firmě EMH nemá žádný podíl, ani přímo, nebo nepřímo, a není v ní ani žádným jiným způsobem angažován,“ sdělil ČTK mediální zástupce Bakaly Vladimír Bystrov.

Šlechtová se o lithium přela v debatě Blesk.cz

Memorandum s Australany řešila minulou středu vláda. Ministři za ANO neprosadili zrušení jeho platnosti. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová se po jednání vlády v předvolební debatě Blesk Volební souboj 2017 na téma Život v Česku pozastavila nad tím, že i když chodí na jednání ministrů pravidelně, dozvěděla se o podepsání memoranda až z médií. 

„Jak je to možné, že vláda o tom podpisu memoranda nevěděla předem, prosím vás?“ naléhala Šlechtová ve studiu na místopředsedu ČSSD a náměstka pražské primátorky Petra Dolínka. Podle sociální demokracie ovšem ministr průmyslu a obchodu Petr Dolínek šlápl na „záchrannou brzdu“, a zachraňuje pro stát, co se dá.

„Pan ministr, který je ve funkci několik měsíců pouze, se pokusil ochránit zájmy ČR tak, aby došlo k tomu, že když už někdo vydal licence a mohlo se těžit, aby se muselo zpracovávat na území ČR,“ oponoval v debatě ministryni Šlechtové Dolínek.

Senát naopak týž den vyzval politiky zejména z vládního hnutí a z KSČM, aby nenadřazovali své politické zájmy a způsob vedení volební kampaně nad zájmy Česka. Očekává se, že ve Sněmovně se budou kritici memoranda snažit prosadit výzvu kabinetu k anulování dokumentu. Pokud se tak nestane, hnutí ANO prý bude zrušení memoranda podle Šlechtové prosazovat hned po volbách.

Video  Souboj 7 hlavních lídrů, dva dny před volbami! Sledujte debatu Blesku 18. října od 14 hodin  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

asijo ( 17. října 2017 04:38 )

Tak to by si ale musel začít pracovat,protože by to už tvé rodiče neutáhli.

gabreta ( 16. října 2017 17:12 )

Co mají nájmy společného s Lithiem? Mně je úroveň nájmů v podstatě u perdele, když mám svůj vlastní zámeček a tobě to může vadit stejně, když spíš pod mostem láduješ se u Armády spásy!!

al.bunda ( 16. října 2017 15:04 )

Takže další trefená husa zakejhala,to se dalo čekat

santikxauz ( 16. října 2017 14:55 )

Všichni kdo má vyšší IQ než ty,ocasu.

santikxauz ( 16. října 2017 13:43 )

Takže si napiš závěť.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa