Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Lesní požáry v Kalifornii si už vyžádaly 35 mrtvých. 90 tisíc lidí opustilo domovy

Autor: ČTK, var - 
14. října 2017
08:08

Na 35 mrtvých vzrostla bilance lesních požárů, které od minulého víkendu sužují sever Kalifornie. Zničeno bylo na 5700 budov a 90 tisíc lidí muselo opustit své domovy. Informovala o tom v sobotu agentura AP s odvoláním na mluvčího požární ochrany v Kalifornii Daniela Berlanta.

Kalifornské úřady hovoří o nejtragičtějším týdnu v historii lesních požárů ve státě. Počet obětí vzrostl od pátku o čtyři mrtvé, když záchranáři našli další těla. Úřady také výrazně zvýšily počet zničených budov, v pátek jich hlásili 3500, v sobotu o 2200 víc.

S plameny bojuje 9000 hasičů a podle agentury AP zaznamenávají první úspěchy. Zatímco v pátek bojovali s 21 požáry, nyní se potýkají se 17 požáry. „Zdaleka však nejsme z této kritické situace venku,“ prohlásil v pátek šéf záchranných operací Mark Ghilarducci.

 

Hasičům vyčerpaným pětidenní prací pomohl příchod stovek posil z řady amerických států i z Kanady a Austrálie. Dostali také specializované vybavení, jako jsou bezpilotní letouny s 3D kamerami. Týmy hasičů nyní disponují více než tisícovkou hasičských aut, vrtulníky i letadly, která hasí požáry ze vzduchu.

Úsilí hasičů ovšem komplikuje vítr, který dosahuje rychlosti 72 kilometrů za hodinu a nabírá na síle. Nejvíce obětí hlásí okres Sonoma. Úřady tam navíc stále pohřešují několik stovek lidí. Z původních 1308 pohřešovaných bylo již 1052 nalezeno v pořádku, zbytek zůstává nezvěstný.

Zobrazit celou diskusi