Podle lékařů přináší pacientům obrovskou výhodu v tom, že už je není třeba umrtvovat. Drcení kamenů je totiž bezbolestné.

„Kameny močových cest jsou častou nemocí u lidí v produktivním věku. Snahou moderní medicíny je minimální invazivita zákroků tak, aby se doba léčení zkrátila a pacient se mohl rychle vrátit do běžného života,“ řekl mluvčí nemocnice Pavel Žára. Problémy s močovými kameny trpí v české populaci zhruba každý desátý člověk.

V Brně umožňuje přístroj, který stál 16,8 milionů, léčení takzvanou litotrypsí. „Je to nejméně invazivní možnost. Kámen je rázovou vlnou rozdrcen uvnitř těla bez vnějšího zásahu a vzniklá drobná drť a písek pak odcházejí spontánně,“ vysvětlil Žára. Metoda je relativně mladá, začala se rozvíjet díky spolupráci německých inženýrů a amerických urologů v 80. letech minulého století.

Jak vznikají močové kameny?

Ke vzniku kamenů v močových cestách dochází tehdy, když látky, které by měly být za normálních okolností v moči rozpustné, rozpuštěny nejsou. Vzniklé mikrokrystaly spolu vytvoří močový kámen. Moč za normálních okolností obsahuje látky, které vzniku krystalů brání. Pokud je těchto látek v moči málo nebo pokud je vysoká koncentrace krystalotvorných látek (např. vápník, šťavelany-oxaláty), může dojít k tvorbě močových kamenů.