Tříska v 70. letech emigroval a dlouhá léta tak žil v Los Angeles. Doposud odtamtud přicházely zvěsti, z nichž se zdálo, že herec byl před odletem do Česka naprosto v pořádku, sršel energií a dobrou náladou. Na novou roli se měl podle sousedů dokonce těšit.

Jenže podle hercovy kamarádky Pavlíny Moskalykové (57) tomu ale bylo právě naopak. Producentka a režisérka se měla nedávno s Třískou a dalšími přáteli setkat v Americe.

Navíc jen pár dní předtím, než pak herecká legenda odletěla do Prahy. „Honza byl takový unavený. Jindy měl z jakékoli role v Česku velikou radost a velmi si toho cenil, jenže teď nám říkal, že se mu do Prahy vůbec nechce, že je tam zima,“ vyprávěla týdeníku Sedmička pohnutě Pavlína.

VIDEO: Emotivní pohřeb Jana Třísky (†80)! Těžké loučení plné hvězd!

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Emotivní pohřeb Jana Třísky (†80)! Těžké loučení plné hvězd! Aleš Brunclík

Tříska měl přitom v připravovaném filmu Jiřího Mádla (30) Na střeše ztvárnit hlavní roli. Právě proto se ostatně nakonec rozhodl do vlasti přece jen odcestovat. „Že ale poletí, protože to Jirkovi Mádlovi slíbil, a on sliby plnil. Ale jinak že by prý nejraději nejel a zůstal tady,“ rozpomínala se na jeho slova dcera režiséra Četnických humoresek Antonína Moskalyka (†75).

Fotogalerie: Pohřeb Jana Třísky (†80): Zemřel po pádu…
272 fotografií

Jen den před začátkem natáčení snímku ale došlo k osudnému pádu z Karlova mostu do Vltavy, na jehož následky posléze představitel Igora Hnízda v Obecné škole v nemocnici zemřel. Zřejmě zbytečně riskoval, když opakovaně lezl na sousoší, uklouzl a nešťastnou náhodou spadl.

Sama Moskalyková si není jistá, co se mohlo stát. „Nevím, nebyla jsem u toho a do hlavy jsem mu neviděla, i když si myslím, že neměl důvod končit se životem. Měl tu ženu Karlu, dvě dcery, přátele. Prostě nevím, proč by to dělal,“ vysvětlovala.

VIDEO: Po pietě v Národním tajný pohřeb ve Strašnicích: S Třískou (†80) se loučili nejbližší

Video
Video se připravuje ...

Po pietě v Národním tajný pohřeb ve Strašnicích: S Třískou (†80) se loučili nejbližší. Aleš Brunclík

Co ji ale šokovalo mnohem víc, byly reakce lidí, kteří byli u hercova zřícení přítomní. „Ta příšerná netečnost lidí na mostě i na těch lodích… Panebože, vždyť trvalo hrozně dlouho, než ho vytáhli! Lidi si z mostu točili a fotili, že se tam topí člověk, ale nikdo nezavolal záchranku ani policajty,“ kroutila nechápavě hlavou Pavlína, kterou tatínek jako dítě obsadil do role Mančinky ve svém filmu Babička.

Jelikož žije střídavě v Praze a za mořem, s Třískovými se setkávala pravidelně. „Jsme léta přátelé, a když tohle vidí, slyší, čtou… Musí jim být hrozně. Moc mě to mrzí, protože Honza byl obrovská osobnost,“ líčila pro Sedmičku.

Prozradila také, že se s Janem stihla během posledního shledání vyfotit. „Řekla jsem mu: ‚Pojď, uděláme si spolu a naším společným kamarádem fotku.‘ Netušila jsem, že bude poslední. Snad jako bych někde v podvědomí něco tušila, nebo nevím. Ale jsem moc ráda, že jsem si ji udělala,“ dodala s tím, že teď má na zesnulého kamaráda alespoň památku.

VIDEO: Bezvládný Jan Tříska (†80) ve Vltavě, marný pokus o záchranu

Fotogalerie
81 fotografií