Nejlepším, co lze z produkce jihomoravských vinohradů letos koupit, je Cuvée President (ryzlink vlašský), pozdní sběr z roku 2015 od Vinselektu Michlovský z Perné, a Veltlínské zelené, pozdní sběr z roku 2015 od tasovického Znovínu Znojmo.

Mezi červenými se vyplatí sáhnout po Svatovavřineckém, pozdním sběru 2015 z Vinum Moravicum z Ořechova, a po Rulandském modrém, výběru z hroznů 2013 ze strážnických vinohradů Vinařství Kněží hora.

Vítězná vína teď budou kromě jiného reprezentovat jižní Moravu při oficiálních akcích. „Vína získala certifikát Víno Jihomoravského kraje 2017 a budeme je následující rok využívat k prezentačním účelům kraje nejen u nás, ale hlavně při zahraničních cestách. Jsou bezesporu špičkou toho, čím se může náš region pochlubit,“ řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Výběr je opravdu prestižní. Ucházet se o titul Víno Jihomoravského kraje 2017 mohla vína vyrobená výhradně z hroznů zdejších vinic a v kraji musela být i zpracována. Každý výrobce navíc mohl přihlásit pouze dvě vína ze své produkce.

Soutěžilo celkem 64 vzorků vín, z toho 44 v kategorii bílých vín a 20 v kategorii červených vín. Soutěž vyhlásil Jihomoravský kraj a uskutečnila se ve spolupráci s Národním vinařským centrem a Svazem vinařů ČR.

VIDEO: Moraváci začali vyrábět víno jako ve starověku: Oranžové kvevri má až 15 procent alkoholu.

Video
Video se připravuje ...

Moraváci začali vyrábět víno jako ve starověku: Oranžové kvevri má až 15 procent alkoholu Jiří Nováček