Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pátek třináctého je tu! Co vás dneska doopravdy čeká a proč

/
  • Pátek třináctého? Nebojte se!
    Pátek třináctého? Nebojte se! (iStock)
    13. října 2017 ● 09:19

    Pověry, to je vaše? Bojíte se toho, že potkáte černou kočku, i normálně, natož dneska, když je pátek třináctého? Kde se vlastně tahle legenda o tom, že je to smolný den, vzala? A co předpověděly hvězdy právě vašemu znamení? 

  • 1.

    Den jako každý jiný?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Je třináctka ve spojení s pátkem opravdu nešťastná, nebo je to jen pověra? „Z pohledu astrologa a astrologie nemá pátek 13. žádný význam. Je to den jako každý jiný. Astrolog vždy posuzuje postavení nebeských těles, a to bývá pokaždé jiné. Někdy lepší, někdy horší,“ říká přední český astrolog Milan Gelnar. Podle Gelnara tak kombinace pátku a třináctky sama o sobě neznamená nebezpečí, spíše jsme pozornější k různým nehodám a neštěstím. Jakmile máme smůlu a ujede nám tramvaj, hned to vnímáme jako důkaz toho, že je pátek 13. a je to špatný den.

  • 2.

    Kde se bere naše smůla?

    Věříte pověrám?
    Věříte pověrám?
    Autor: profimedia.cz

    Jak se říká, když člověk na něco usilovně myslí nebo se něčeho silně bojí, akorát to přivolá. To neznamená, že zhmotní svůj strach, ale strach ho může natolik paralyzovat, že se pak nesoustředí, dělá chyby, promarní příležitost nebo přehlédne nebezpečí. Proto když se v pátek třináctého bojíme, může se stát, že chybujeme více než v jiné dny. To je jedna z možných příčin špatné pověsti tohoto dne.

    Tou další příčinou je pátek 13. léta páně 1307. V tento den začal francouzský král Filip IV. Sličný s pronásledováním a zatýkáním templářů. Mnoho bratří bylo umučeno, kdo neutekl, zemřel a řád zanikl. Proto se začal tento den nejen mezi přeživšími templáři považovat za ďábelský a nešťastný den.

  • 3.

    Nepatří pátek spíše lásce?

    Autor: iStock

    Pátek třináctého jako nešťastný den vešel do povědomí lidí až ve 20. století se znovuobjevením ezoteriky a zájmu o nadpřirozené či paranormální jevy. Podle numerologů je slavný pátek třináctého jednou z mnoha povídaček. Naopak je prý obecně každý pátek zasvěcený Venuši, takže k němu patří láska. Strašidelným pověrám a různým proroctvím věří méně jistí a méně vzdělaní jedinci, dodávají psychologové. 

  • 4.

    A co na to Bible?

    Polský Ježíš Kristus.
    Polský Ježíš Kristus.
    Autor: ČTK, EPA, Reuters

    Dalším – tentokrát biblickým – významem je poslední večeře Páně. Ta měla 13 stolovníků a tím třináctým byl Jidáš, který zradil Krista. Toho pak na Velký pátek ukřižovali. „V tarotovém systému je třináctka smrt a zároveň symbolizuje i znovuzrození. Ten den je velmi impulzivní, něco končí a něco začíná. Lidé by měli být opatrní,“ říká vědma Ariana Argoni. 

  • 5.

    Co se všechno děje

    Strah
    Strah
    Autor: Shutterstock.com

    Některé pojišťovny v minulých letech zveřejnily, že v pátek třináctého dochází k většímu množství pojistných událostí než jindy. V České republice něco podobného vyšlo jen ojediněle. 

    Výzkumníci z centra zaměřeného na zkoumání stresu v USA tvrdí, že americká ekonomika přichází při každém pátku třináctého skoro o miliardu dolarů, protože lidé z obav a pověrčivosti nedělají to, co by dělali běžně.

    A ještě něco: v některých zemích, například ve Španělsku a Latinské Americe, je za nešťastný den považováno úterý třináctého.

  • 6.

    Dnešek podle Ravena a hvězd

    Astrolog a kartář Raven Argoni
    Astrolog a kartář Raven Argoni
    Autor: archiv

    A jak vidí pátek třináctého astrolog a čaroděj Raven? To se dozvíte v jeho dnešní předpovědi! Tady máte alespoň stručný přehled:

    • Berani budou pracovat na své kariéře, dovolené, stěhování, pracovních změnách, popřípadě utužování perspektivních partnerství.
    • Býci se vyhnou zbytečným hádkám. 
    • Blíženci, pokud ještě nikoho nemají, dnes mohou potkat super protějšek na flirtování i víc. 
    • Raci mohli mít v noci na dnešek divoké sny, popřípadě je ještě dopoledne budou přepadat stavy nevysvětlitelného smutku a melancholické nálady. 
    • Lvi budou přemýšlet, zda se mají ozvat někomu z minulosti.  
    • Panny zase budou mít hlavu plnou divokých plánů na navazování známostí, budou mít chuť komunikovat s neznámými lidmi, a pokud budou samy, budou nešťastné. 
    • Váhy se po čase opět budou cítit plné energie a budou se chtít rozvinout jak pracovně, tak i na soukromé rovině.  
    • Štíři mají dnes výborné konstelace na to, aby si s partnerem nebo partnerkou vyjasnili něco, co se již delší dobu mohlo projevovat jako drobný kaz na jinak výborném vztahu.
    • Vztahové doladění dnes čeká také na Střelce, ale nemusí se jednat jenom o partnerství osobního charakteru, ale i o vztahy pracovní či pracovněprávní. 
    • Kozorozi budou i dnes takříkajíc sedět ve své ulitě a nebudou se chtít do ničeho míchat, spíše si budou život prožívat po svém a pro sebe. 
    • Vodnáři mohou mít dnes dojem, že si jich nikdo nevšímá.  
    • Ryby se podobně, jako je tomu dnes, málokdy chtějí družit a sdružovat. 

Autor: red

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz