Kompletní rekonstrukce Národního muzea bude stát 2,4 miliardy korun. Přestože má být hotovo už za rok, proinvestovalo se zatím „jen“ 600 milionů. „Nejdražší investice nás čeká, patří tam hlavně výměna 270 oken a instalace technologií v interiéru,“ uvedl ředitel muzea Michal Lukeš.

Dominanta nad Václavským náměstím chce brány lidem otevřít příští rok 28. října při příležitosti 100 let od založení Československa, zároveň to bude také 200 let od samotného vzniku Národního muzea.

Kavárna a koncerty

Obě nádvoří Národního muzea se zastřeší. Na nově vzniklém prostoru bude zóna s přístupem zadarmo, kde lidé najdou kavárnu a knihkupectví. Počítá se tu s pořádáním koncertů a vernisáží.

Co všechno ředitel Michal Lukeš ještě prozradil? Podívejte se:

Návrat soch

Na střechu směrem do Čelakovského sadů se vrátily čtyři sochy ctností – Pilnost, Ušlechtilost, Pravda a Krása. Před rekonstrukcí byly v katastrofickém stavu a drolil se z nich pískovec. Odborníci je museli pospojovat železnými prvky, očistit, vytmelit a pořídit jim nový nátěr.

Všude samé zlato

Nejen v hlavní věži Národního muzea došlo během rekonstrukce k nálezu historického zlacení. „Zlata v této budově je obecně veliké množství jak v interiérech, tak v prvcích na věžích. Je v tenké plátkové podobě, takže zloději mají smůlu,“ dodal ředitel Lukeš.

Prohlédněte si, jak to v současnosti v Národním muzeu vypadá:

Fotogalerie
40 fotografií