Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Američané osvobodili rodinu ze spárů Tálibánu. V zajetí se jim narodily 2 děti

Autor: Darina Jíchová - 
12. října 2017
16:02

Američanka, její kanadský manžel a jejich tři děti byli podle pákistánských bezpečnostních služeb drženi 5 let v zajetí v Afghánistánu. Prohlášení pákistánské armády o jejich záchraně potvrdila americká vláda.

Caitlan Colemanová (31) a Joshua Boyle (33) byli uneseni v roce 2012 v Afghánistánu, od té doby je věznil Tálibán. V tu dobu byla Colemanová poprvé těhotná, v zajetí porodila dvě děti. Pákistánská armáda uvedla, že americká tajná služba pátrala po rukojmích a sdílela nashromážděné důkazy o rodině s pákistánskou vládou.

Několik hodin po propuštění vyjednávaly Spojené státy s Pákistánem o tom, kdy se bude moci rodina vrátit do USA nebo Kanady. „Operace, kterou na základě důkazů americké tajné služby podnikla pákistánská armáda, byla úspěšná. Všichni rukojmí jsou v pořádku. Při téhle misi je jasně vidět, jak je důležité, aby dvě země sdílely informace,“ uvedl mluvčí pákistánské vlády.

Trump o záchraně věděl už včera

Je možné, že na záchranu rodiny narážel včera prezident Trump při projevu v Pensylvánii. „Dnes se něco stalo. Země, která nás nerespektuje, nám zavolala a sdělila nám velmi podstatné zprávy,“ prezident nenabídl žádné další podrobnosti, ale zdá se, že mluvil o Pákistánu a záchraně americké rodiny.

Zpravodajské služby věří, že rodinu unesla síť Haqqani, jedna z nejnebezpečnějších složek Tálibánu. V prosinci loňského roku sdělil generál John Nicholson médiím, že síť Haqqani zadržuje 5 Američanů. Tálibán následně nato zveřejnil video, na kterém byla Colemanová, Boyle a jejich dvě děti. Colemanová řekla prezidentu Obamovi a pak i nově zvolenému Trumpovi: „...jen tak nás nepustí… Chtějí peníze, moc a své přátele, které držíte v Kábulu.“

Afgánská vláda věznila několik členů sítě Haqqani a americká rozvědka tvrdí, že únosci doufali, že přistoupí na výměnu rodiny za vězně. Američané dlouho podezřívali pákistánskou zpravodajskou službu (ISI), že se jim podařilo získat přístup k informacím o Tálibánu, zvláště pak o síti Haqqani. „Je naprosto jasné, že ISIS má kontakt uvnitř teroristické skupiny,“ řekl generál Joseph Dunford.

Prezident Trump tlačil na Pákistán, aby se vypořádal s Tálibánem. „Nemůžeme dál ignorovat to, že Pákistán poskytuje teroristům útočiště,“ řekl prezident. „Země jsme si cenili jako důležitého partnera, ale to se změní. Žádný vztah mezi našimi státy nemůže přežít, pokud Pákistán ukrývá teroristy, se kterými bojujeme.“

Tálibán má i jiné rukojmí

Tálibán má stále několik rukojmí, mezi nimi i Američana Kevina Kinga (60) a Australana Timothyho Weekse (48). Oba muži učili na americké univerzitě v Kábulu, uneseni byli v srpnu loňského roku. Americká vláda se domnívá, že teroristi zadržují dalšího jejich občana, spisovatele Paula Overbyho (70).

Desterz ( 12. října 2017 17:01 )

Strašné utrpení. I dvě děcka si tam stihli pořídit.

Zobrazit celou diskusi