Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Proč jsme nedali Poláky k soudu?“ Kučera se opřel do Brabce kvůli znečišťování Česka

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
14. října 2017
13:07

Co dělal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) celé čtyři roky? Na to se ptal lídr ústecké kandidátky TOP 09 Michal Kučera v debatě Blesku. Část znečištění, které následně dusí především Ostravsko, k nám totiž plyne od severních sousedů, a ti prý přestali v tomto směru komunikovat. Kučera také přiznal, jak nakládá s kelímky od jogurtů, které chce třídit. Uvedl to ve Volebním souboji Blesku 2017.

TOP 09 by podpořila bonusy domácnostem, které poctivě třídí odpad, například formou slevy z poplatku za komunální odpad, a neměla by problém ani s nařízením, aby státní památky nebo třeba muzea byly jeden den v týdnu zdarma.

Sdílenou ekonomiku, konkrétně přepravu prostřednictvím Uberu a ubytování přes Airbnb, by stejně jako většina ostatních politických stran a hnutí ráda dostala pod určitou formu regulace. Stávající normy pro podnikatele v těchto sektorech by se ale měly podle ní rozvolnit. Co se týká dálničních známek, elektronizaci by strana také podpořila. Vyplynulo to ze simulovaného sněmovního hlasování během debaty.

Blesk.cz: Vymýváte kelímky od jogurtů, pokud je chcete třídit? Nebo je to podle Vás plýtvání vodou?

„Kelímky od jogurtů nevymývám. Většinou je velmi dobře vyjím, takže už není téměř co vymývat.“

Lithium se bude těžit kousek od mého domova

Expert TOP 09 na životní prostředí a báňský inženýr Michal Kučera bere záležitost kolem lithia i částečně osobně. „Těžba bude probíhat poměrně nedaleko mého bydliště,“ upozornil radní města Louny a lídr ústecké kandidátky Topky.

„Těžba lithia jednoznačně musí být pro ČR a pro ten daný region přínosem, peníze musí především zůstávat tady a musí být použity na rozvoj toho regionu,“ vyzval a varoval před tím, že těžba nesmí mít negativní dopad na krajinu. „Když se ptáte na to, kdo to má těžit, tak samozřejmě rozhodující vliv na to musí mít stát. Stát musí být tím, kdo rozhoduje o tom, jak se ta těžba bude ubírat,“ dodal.

Video  Politici o kvalitě života v Česku: Polsko nám znečišťuje vzduch a ještě nás ignnoruje.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Kučera se pustil do Brabce: Co dělal 4 roky?

„Je pravda, že velká část znečištění přichází z Polska,“ přitakával zbytku diskutujících předseda poslaneckého klubu TOP 09 během diskuse, jak pomoci lidem z oblastí se zhoršenou kvalitou vzduchu, jako je třeba Ostravsko. Kromě důsledného dohledu státu musíme totiž také přesvědčit své sousedy na severu. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) podle něj v tomto směru trestuhodně zaspal.

„Co dělal, prosím pěkně, ministr Brabec ty čtyři roky? Co dělal? Jak to, že už dneska nejsou mezinárodní soudy, mezinárodní arbitráže? Jak to, že ministr Brabec v tomto čtyři roky nekonal?“ rozčiloval se kvůli znečištění od Poláků. S těmi ale podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) není řeč.

Co připravuje v diskutovaných oblastech po volbách TOP 09? Podívejte se:

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
gabreta ( 14. října 2017 13:55 )

Ten blb z TOP 0,9 Michal Kučera tím chtěl říct, že Poláci nám začali znečišťovat území až posledníí volební období? Nebo je to tím, že jejich volební program je postaven jen na kecech a pomluvách proti ANO? Tak to moc bohatej program pro voliče nenabízí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa