Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šlechtová se rozčílila v debatě Blesku o lithiu. Byla to záchranná brzda, tvrdil Dolínek

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. října 2017
15:34

Ryze aktuální téma vyvolalo hádku při debatě Blesk.cz „Život v Česku“. Politici řešili „český poklad“, naleziště lithia pod Cínovcem, které se nechystá těžit stát, ale společnost s australskými vlastníky. Andrej Babiš (ANO) kvůli tomu píše ministrovi Jiřímu Havlíčkovi (ČSSD), který s Australany podepsal memorandum. Nad ním se podivovala ve studiu Blesku Karla Šlechtová (ANO) – a dostala se do střetu s opozicí i zástupcem ČSSD Petrem Dolínkem.

„Memorandum podepsal na svou vlastní odpovědnost pan ministr průmyslu a obchodu,“ upozornila ke kauze lithium Šlechtová. „Za nás těžba lithia musí zůstat v českých rukách, musí zůstat na území českého státu, zisk musí zůstat na území českého státu,“ apelovala.

Šlechtová: Jak to, že o memorandu nevěděla vláda?

Lithiem se přitom dnes zabývala i vláda. Zamítla návrh ANO, aby bylo memorandum s Australany zrušeno. Šlechtová poukázala však ještě na jiný problém. „Já jako člen vlády – a to si myslím, že tam chodím opravdu každou středu, každé pondělí, že jsem tam dost často – jsem se dozvěděla o nějakém memorandu z médií. Jak je to možné, že vláda o tom podpisu memoranda nevěděla předem, prosím vás?“ vzbudila řadu vášnivých reakcí v debatě jediná žena mezi diskutujícími. „Pánové, pánové, dejte mi chviličku prostoru,“ utišovala ministryně bouřící politiky.

Šéf ANO Andrej Babiš přitom v dopise ministrovi průmyslu a obchodu Havlíčkovi uvedl, že považuje podpis memoranda z 2. října s australskou firmou EMH za „zcela skandální krok“. „Co je však nejskandálnější, je fakt, že majetková struktura společnosti EHM, se kterou jste memorandum podepsal, vede opět ke Zdeňku Bakalovi,“ míní Babiš a Bakalu v dopise nazývá „zlodějem“. Havlíčkovi poslal Babiš 16 otázek, v nichž se ptá, proč bylo memorandum podepsáno právě s australskou firmou a proč nebyl průzkumem pověřen státní podnik Diamo.    

Dolínek (ČSSD): Ministr Havlíček zatáhl za záchrannou brzdu

„Já bych velmi neslušně opravil paní ministryni. Těžba lithia samozřejmě zůstane na území České republiky, protože jinde se těžit nedá, když je v Čechách. Ale důležité je to zpracování lithia, že musí zůstat také na území ČR,“ reagoval v debatě místopředseda a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Čelil dotazu, zda nemohlo počkat až po volbách, aby se memorandum podepisovalo. „Počkalo,“ skočila do řeči Šlechtová. Dolínek upozorňoval, že vše začalo již v roce 2010, kdy byla vydána první licence – za ministra životního prostředí z ODS, jímž myslel Pavla Drobila. „Pan ministr, který je ve funkci několik měsíců pouze, se pokusil ochránit zájmy ČR tak, aby došlo k tomu, že když už někdo vydal licence a mohlo se těžit, aby se muselo zpracovávat na území ČR,“ dodal Dolínek a Havlíčkův krok označil za „záchrannou brzdu“.

Ke kauze lithium se v předvolební debatě Blesk.cz vyjádřil i zástupce KSČM, která stojí za mimořádnou schůzí, na kterou se chystají příští týden – tedy velmi těsně před volbami – poslanci. „Určitě by to měl zpracovávat státní podnik Diamo, ale já chci říct, že je to naprosto skandální věc, která se tady pár dní před volbami děje. Byla to právě KSČM, která na to upozornila jako první,“ říká bývalý primátor Havířova Daniel Pawlas (KSČM). „Já se bojím, aby se nám tady neopakovalo druhé OKD,“ dodal.

Těžit budou nedaleko mého domova, upozorňoval expert Topky

Expert TOP 09 na životní prostředí a báňský inženýr Michal Kučera bere záležitost kolem lithia i částečně osobně. „Těžba bude probíhat poměrně nedaleko mého bydliště,“ upozornil radní města Louny a lídr ústecké kandidátky Topky.

„Těžba lithia jednoznačně musí být pro ČR a pro ten daný region přínosem, peníze musí především zůstávat tady a musí být použity na rozvoj toho regionu,“ vyzval a varoval před tím, že těžba nesmí mít negativní dopad na krajinu. „Když se ptáte na to, kdo to má těžit, tak samozřejmě rozhodující vliv na to musí mít stát. Stát musí být tím, kdo rozhoduje o tom, jak se ta těžba bude ubírat,“ dodal.

„Překřikování“ krátce před volbami

„Obecně říkáme, že ty strategické nerostné suroviny nesmí opouštět ČR, nesmí se projíst,“ uvedl Vít Rakušan (STAN). Rýpl si do zástupců vládní koalice z ANO a ČSSD. „Pokud ministr životního prostředí není podepsán pod nějakým strategickým dokumentem, tak to přece svědčí o tom, jak ta vláda byla sdílná ve svých informacích, jak fungovala,“ narážel na to, že svůj podpis pod memorandum nepřidal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Podepisovat takováto memoranda krátce před volbami, kdy vládě končí mandát, je opravdu něco, co minimálně budí podezření,“ upozornil.

Starosta Líbeznic a místopředseda ODS Martin Kupka má podobný názor: „Myslím, že tady se nejvíc ale ukázalo, jak dramaticky nefunguje současná vláda… Jestli tady těsně před volbami dohadují členové vládní koalice, překřikují se, obviněný pan poslanec Babiš hovoří o krádeži za bílého dne, následně ho někam posílá pan premiér a vysvětluje, že jsou tu nějaké racionální argumenty, tak my jsme vyvolali, protože to je samozřejmě jediné možné, racionální řešení, diskuzi v Senátu.“ Ta následuje již dnes v podvečer, své argumenty tam má přednést ČSSD i ANO, upozornil Kupka a kritizoval předvolební „překřikování“. „Samozřejmě mně se také nelíbí, že takový dokument se podepisuje krátce před volbami,“ dodal.

Video  Kvůli lithiu hrozí arbitráž, varoval Pirát Ferjenčík. Komunista Pawlas vytáhl OKD  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Pirát varoval před hrozbou arbitráží

Ekologická organizace Greenpeace dnes varovala před tím, že „Česko může přijít o miliardy korun z těžby lithia“. Spustila petici „Lithium férově“ a upozornila, že „těžba lithia v severozápadních Čechách za současných podmínek není pro stát výhodná“. „Stát totiž dostane v důsledku extrémně nízkých těžebních poplatků (tzv. úhrady z vydobytého nerostu) jen 0,7 procent tržní ceny nerostu, který je přitom podle zákona ve výhradním státním vlastnictví. Česká republika tak přijde o miliardy korun,“ varovala organizace Greenpeace.

Divoké karty v debatě Blesk.cz dostali tentokrát KDU-ČSL a Piráti, kteří skončili těsně pod první šesticí. Pirát a další pražský zastupitel Mikuláš Ferjenčík ke kauze lithium dodal: „Memorandum nás vystavuje hrozbě arbitráží za miliardy korun. ČR má s arbitrážemi velmi špatné zkušenosti, ať už jde o Diag Human, o televizi Nova a řadu dalších případů, kde jsme přišli skutečně o miliardy. To memorandum tohle riziko přineslo.“ To potvrdila ministryně Šlechtová: „Můžou z toho plynout arbitráže, což jsme dneska na vládě také řešili.“

Klaška: Nerostné bohatství patří nám všem

Lidovecký poslanec a bývalý starosta města Šlapanice Jaroslav Klaška o kauze lithium uvedl den poté, co předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vyzval ANO a ČSSD, ať kauzu vysvětlí, následující: „KDU-ČSL je toho názoru, že nerostné bohatství ČR patří nám všem občanům ČR, a speciálně u toho nerostného bohatství chceme založit národní fond budoucnosti právě po vzoru státního norského ropného fondu. Protože víme, že Norsko je země bohatá na ropu a převážnou většinu, asi tři čtvrtiny zisku, soustřeďuje právě v tomto fondu, který je dnes největší investiční fond na světě a vlastně udělal – v uvozovkách – z každého Nora milionáře.“ Stejný investiční fond by si Klaška představoval i v tomto případě, aby bylo řádně zhodnoceno národní bohatství pro budoucí generace.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
ondra.dos ( 12. října 2017 23:49 )

Ke konci volebního období má tato vláda skvělou vizitku - ministr Havlíček podepíše memorandum zdánlivě bez vědomí kohokoliv, načež se u ministryně Šlechtové ukáže, že naprosté nezvládání vlastních emocí je v ANO jakousi všeobecně zavedenou módou.

aleksandra ( 12. října 2017 23:22 )

Šlechtová nevěděla o memorandu? Tak to mají na vládě skutečný bordel. Levá ruka nevidí, co dělá pravá. A tak je to u nich se vším. Třeba situaci ještě zachrání budoucí vláda. Šance tu je

mathony ( 12. října 2017 07:12 )

přesně ten dacan se usmívá jak pitomeček a jen čeká kteří blbci ho budou volit JEN PROSÍM NEVOLTE SOCANY nebo vám ukradnou i půdu pod nohama

mathony ( 12. října 2017 07:09 )

rozhodně to není z jeho hlavy at se podívají a prošetří jeho osobní účty kolik za to dostal aby se tak zachoval no prostě socan ono nestačilo co udělal za prasárny jeho předchůdce nechal rozkrást co se dalo a stát nechal okrást o miliardy a dnes si ten dacan užívá a není ani potrestán a tak je to i s dolínkem nechá rozkrást a odejde prachy mu zůstanou a on se bude bahnit

kacko ( 11. října 2017 20:58 )

CSSD má prázdnou kasu. Dluhy 230? milionu? Za dvacet let prošustrovali vládní strany vše co prošustrovat šlo. Uhlí, vodu, elektřinu, plyn, banky..... Už jsem si myslel, že nic nezbylo. A najednou se tady objeví lithium. Teď se budou naoko hádat kdo to bude těžit? a dělat jak bojují aby to těžila statni firma. Ať si to těží kdo chce, podstatné je, aby tady nechal 80% zisku. Tak nějak jak to funguje v UAE. Každý kdo tam podniká, banky, těží ropu musí cca 80% zisku nechat státu. DPH tam není a daň z výplaty se neplatí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa