Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Zlikviduj a zabij. Když si Zeman vyjede do světa, je první obětí Česko

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
11. října 2017
20:17

Kde vlastně začít? Stačí totiž jedna nenápadná návštěva prezidenta Miloše Zemana v Radě Evropy, která jinak málokoho zajímá, a je z toho hotová pohroma. Ukrajincům Zeman moudře vzkázal, aby si za Krym, který jim sebrali Rusové, nechali zaplatit ruským plynem nebo ropou. Kameramanovi České televize rovnou pohrozil zabitím.

Což vlastně u prezidenta není nic nového, ohledně likvidace novinářů je názorově konzistentní. O potřebě jejich likvidace se před časem zmínil i v družném hovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který se ovšem jeho slovům moc nesmál. Možná i proto, že novinářů právě za jeho vládnutí v Rusku zlikvidovali víc, než připouští nešťastná shoda okolností. Ve Štrasburku teď Zemana kamera ČT zachytila, jak říká: „Vyžeňte toho kameramana, nebo ho zabiju.“

Nechme ale prezidentský kolorit, který trumfuje i Borata. Zeman se ve Štrasburku rozmluvil o Krymu, na který by podle něj Ukrajinci měli konečně zapomenout a jeho anexi Ruskem, která dál rozvrací jejich zemi, si nechat kompenzovat finančně nebo ropou či plynem. To je jistě od prezidenta členské země EU velmi originální pojetí zahraniční politiky, protože EU – stejně jako zbytek civilizovaného světa – krádež Krymu nikdy neuznala.

Teď jí český prezident dodal svými slovy potřebnou jednotu, v níž bývá v zahraniční politice síla. Ani se nedivím, že premiér Sobotka i ministr zahraničí Zaorálek rychle informovali svět, že Zeman nemluví za Česko, ale jako obvykle jen za sebe. Jeho slova navíc hezky rezonují i v Česku, i my máme totiž s ruskou anexí svou zkušenost. Ruská armáda si vojensky de facto anektovala celé někdejší Československo během bratrské pomoci v roce 1968 – a zůstalo to tak 20 let. Jako kompenzaci jsme pak dostali moskviče a sovětské „šampaňské“. Nejspíš na oslavu.

Zeman ve Štrasburku taky nějak zapomněl, že jsme kromě EU členem i NATO. A to se právě nyní aspoň symbolicky snaží, aby Rusové podobně jako Krym neanektovali i Pobaltí, taky jejich bývalé území. Chce snad řešit plynem a ropou i tohle? Prezident samozřejmě miluje pozornost a ve svém pozdním období pro ni udělá cokoli. Ve Štrasburku jako by se ale lekl sám sebe. Po jeho vystoupení ho totiž museli ze sálu v podstatě vynést, tak zle jím tentokrát vlastní slova otřásla.

Jinak ale zůstalo i ve Štrasburku vše při starém: při každém Zemanově zahraničním výletu je nejvíc zlikvidována a zabita mezinárodní reputace Česka.   

vrchovina ( 2. listopadu 2017 15:55 )

A co tak znovu zavést plynové komory? Že byste tam tu většinu národa hned utratili a pak v klídku, sluníčko a kafíčko, bez vnitřního nepřítele žili jako lordi...

vrchovina ( 2. listopadu 2017 15:29 )

To je přesné, robyno. Každé písmeno Vám podepíšu. Holec myslí, že něco změní. Kdyby po té změně byla taková touha, už by to západ na Kreml sázel. Ale je to jako s námi 1968. Jsou prostě dopředu domluveni a do zelí si nelezou. (Americký president nezvedl tehdy v srpnu armádu ani na manévry.) To jen naše trubky zas myslí, že spasí svět.

vrchovina ( 2. listopadu 2017 15:19 )

A to nám říkáte Vy, kladivo a srpe? Škoda že nepřipíšete aspoň jeden věrohodný případ takového vměšování. Rozumím, není kde brát. (A nechoďte na mě s čs. vojenským zastoupením v komisi pro příměří na 38. rovnoběžce v Panmundžomu - tam opravdu byly vidět naše uniformy. Jenže takových různých uniforem tam byly desítky, navíc to bylo delegováno OSN.) Takže radím zklidnit se, přestat s hemžením a začít přemýšlet.

dzery ( 12. října 2017 14:17 )

Ignorujte rudýho noka.

dzery ( 12. října 2017 14:15 )

Tak,tak a to nikomu nevadí,

Zobrazit celou diskusi