Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dovolenkový ráj Čechů zasáhla série zemětřesení. Na Kanárech se probudila sopka

Autor: Darina Jíchová - 
11. října 2017
12:30

Na ostrově La Palma, který patří mezi jeden ze sedmi Kanárských ostrovů v Atlantiku, během posledních dvou dnů zaznamenali sérii 40–50 menších zemětřesení. Nejsilnější z nich dosahovalo síly 2,7 stupně Richterovy škály. Seismologové sledují bedlivě místní sopku Cumbre Vieja a analyzují data. La Palma je velmi oblíbená turistická destinace, a to i pro Čechy. K poslední erupci sopky došlo v roce 1971.

Všechna zemětřesení měla epicentra hluboko pod mořskou hladinou, asi 17,5 kilometru, ostrované ani jeden ze záchvěvů nepocítili. K nejsilnějšímu otřesu došlo v sobotu odpoledne. Podle Richterovy škály se jednalo o zemětřesení druhého stupně, které je charakterizované jako velmi slabé, informoval o tom institut National Geographic.

La Palma je severozápadní částí souostroví Kanárské ostrovy a žije tam kolem 86 tisíc obyvatel, tento počet se mnohonásobně zvětšuje v turistické sezoně. Stejně jako ostatní Kanárské ostrovy je vulkanického původu a ze všech sedmi ostrovů je považován za nejaktivnější.

Ředitelka kanárského institutu, který zkoumá sopečnou činnost na ostrovech, María José Blancová, sdělila stanici Canarias7, že malý počet záchvěvů není nic neobvyklého, nicméně aktivita sopky jich způsobila téměř 50. Blancová tvrdí, že ještě nic podobného na ostrově nezažili. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi