Přihlášky do architektonické soutěže můžete posílat od 16. října až do konce roku, pak vybere nejlepší návrh. „Poměrně na to spěcháme. Jestli máme využít evropské fondy, potřebujeme mít v roce 2018 rozhodnuto včetně přípravy na rekonstrukci,“ uvedl primátor Petr Vokřál.

Věznice už několik let chátrá. Ministerstvo kultury ji vyhlásilo za kulturní památku. Město chce získat na rekonstrukci dotace z Evropské unie.

Primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno), který je zodpovědný za kulturu, už dříve řekl, že si v centru představuje kreativní průmysly jako reklamu, architekturu, divadlo, módní návrhářství a další spektrum uměleckých řemesel. „Oživí to nejen káznici, ale i lokalitu takzvaného Bronxu,“ doplnil Hollan.

Bývalá věznice leží v takzvané vyloučené lokalitě, kde bydlí sociálně slabší lidé. „Počítáme, že tam vzniknou nízkoprahové aktivity, aby tam přicházeli sami obyvatelé a začali tvořit,“ řekl Hollan.

Město má i studii památkových hodnot a památkových limitů, kterou si dalo zpracovat po rozhodnutí ministerstva kultury o tom, že bude věznice kulturní památkou. Podle Hollana to pomůže zajistit, aby mohly být vedle sebe kreativní průmysl a nízkoprahová centra a zároveň byla zachována pieta cel smrti, barokní kaple nebo popraviště.

Prohlášení za kulturní památku požadoval Národní památkový ústav, který považuje budovu nejen za historicky cennou, ale také za pietní místo z doby nacistické a komunistické. Brno loni asi za šest milionů provedlo nejnutnější práce na objektu, které ho měly zachránit od dalšího chátrání.

Věznice vznikla v 18. století. Svému účelu sloužila v letech 1784 až 1956. Nahradila ji věznice v Bohunicích.