Výbuch se ozval 19. září před 9. hodinou dopolední v budově Jugo, která částečně slouží jako ubytovna, ale i pro administrativu. Nastal ve veřejnosti nepřístupných sklepních prostorách, které využívala Vojenská policie. Zraněný sedmatřicetiletý muž utrpěl poranění oka, po operaci ležel na oční klinice brněnské fakultní nemocnice. Druhý muž, vojenský policista, na místě zemřel.

Vyšetřování tragické události se zabývá Vojenská policie za dozoru státního zástupce. Podle dřívějšího odhadu mělo trvat několik dní. „Stále ale ještě není uzavřeno,“ řekl ředitel odboru komunikace ministerstva obrany Jan Pejšek s tím, že půjde o týdny či měsíce.

Video
Video se připravuje ...

Vojenská policie střeží od rána všechny přístupy k areálu Vojenské akademie ve Vyškově. Při výbuchu granátu tady zemřel jeden z vojáků, další je zraněný. Zdeněk Matyáš

Pejšek už dříve uvedl, že prostory, kde výbuch nastal, nejsou určené k tomu, aby tam byla výbušnina. Vyšetřovatelé mimo jiné zjišťují i to, co přesně vybuchlo. Podle některých zdrojů šlo o granát.

Dvě verze tragédie

Hlavní vyšetřovací verze jsou dvě. Buď s granátem či granáty do sklepa přišel jeden z vojenských policistů, což je porušení pravidel, nebo ve sklepě byla skrýš munice ukradené při výcviku.

Vojenská akademie ve Vyškově je vzdělávacím a výcvikovým zařízením ministerstva obrany. V areálu jsou kromě poslucháren a učeben i trenažéry pro dělostřelectvo, tankové jednotky, mechanické jednotky a potápěče, haly vzdušných sil s trenažéry a leteckou technikou a také sportoviště.

Fotogalerie
9 fotografií