Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hvězda StarDance Kostovčík: Obral tisíce lidí o 400 milionů, podezírá ho policie

Autor: dce - 
10. října 2017
05:00

400milionovou škodu údajně způsobily firmy Saving Funds Limited a Salia Group, které svým klientům slibovaly výhodné zúročení vkladů. Podle usnesení soudu společnosti nesou znaky pyramidové hry. Hlavním podezřelým v policejním vyšetřování je ředitel Michal Kostovčík, který se proslavil zejména jako tanečník v pořadu StarDance.

Déle než rok policie v tichosti vyšetřuje firmy Saving Funds Limited a Salia Group kvůli podezření, že okrádají své klienty. Lenka J., která se svěřila serveru iRozhlas.cz, měla u jedné z firem sama uložené peníze. 

„Na úplném začátku jsem si zjišťovala informace, jestli to není letadlo a podobně. Ale ono to nemělo znaky letadla, úrok byl v mezích, nebylo tam žádné zázračné úročení. Trochu divné mi bylo, že oni dost brutálně sháněli další klienty,“ popsala. S firmou neměla nejmenší problémy – úroky z částek několikrát zkoušela vybrat a vše se zdálo v pořádku.

Před rokem ale přišel šok – systém nefungoval a Lenka a stovky dalších klientů patrně přišly o úspory. „Ve věci je doposud poškozených celkem 161 společností a 3466 fyzických osob a živnostníků, přičemž uvedený výčet nemusí být konečný,“ stojí v usnesení Okresního soudu ve Zlíně.

Za dobu, co policie firmy sledovala, konty proteklo údajně 600 milionů, které z většiny putovaly na další konta. Zůstalo pouze 217 milionů, zbytek zmizel v nenávratnu. A zhodnocení vkladů se nekonalo.

„Výdaje obou účtů vykazují stejné znaky, tedy odesílání plateb ve prospěch většího počtu účtů s názvy jak fyzických, tak i podnikatelských subjektů, aniž by vklady dle původního příslibu jakkoliv zhodnocovali, ale také transakce spojené s krytím úhrad osobních potřeb disponujících osob v objemu převyšujícím částku 73 milionů korun,“ zjistili kriminalisté.

Závěr policie po více než ročním vyšetřování je jasný: „Činnost Saving Funds vykazuje všechny znaky podvodného jednání ve formě takzvané pyramidové hry či letadla,“ stojí v usnesení zlínského soudu, který shrnul dosavadní zjištění policie.

Kdo za oběma společnostmi stojí, není jasné – Saving Funds Limited má sídlo na Novém Zélandu, Salia Group v Praze, její investor ovšem pochází z Hongkongu. Druhou firmu podle rejstříku řídí Michal Kostovčík, známý tanečník, který vystoupil v roce 2008 v pořadu StarDance s Ivou Frühlingovou. Ten veškerá nařčení z podvodu odmítá, sám údajně do firem investoval nemalé peníze.

„Jediný problém spatřuji v blokaci účtů státem, kdy tato blokace jednak znemožňuje výplatu klientům a rovněž dle mých informací zmařila některé z investic, přičemž společnost Savings Funds vyplácela všem svým klientům částky na účtech klientů až do okamžiku blokace. Teprve po zásahu státu došlo k zastavení výplat klientům,“ řekl Rozhlasu Kostovčík.

Toho už kontaktovala policie kvůli vyšetřování, a podle jeho slov jim odevzdal písemnosti dokazující jeho nevinu. „Rozhodně necítím, že bych se osobně měl dopustit čehokoliv protiprávního, a všechny dokumenty prokazující tuto skutečnost jsem doložil.“

Kdo je onen záhadný jediný akcionář Salia Group, ale neví ani on sám. Za Saving Funds je ale prý jeho kamarád, který společnost dočasně koupil. „Dle mých informací již byl na policii,“ tvrdí Kostovčík. S názorem policie, že se jedná o pyramidovou hru, ale zásadně nesouhlasí. „Do společností Savings Funds i do Salia Group jsem sám investoval vysoké částky. Osobně jsem se na žádost ve společnostech angažoval krátkodobě v minulosti. V Česku jsem byl nominován do jedné dceřiné společnosti na žádost předchozího managementu,“ vysvětluje svoji angažovanost v projektu.

Policie celou věc odmítá komentovat. „V průběhu vyšetřování byly zjištěny skutečnosti, ze kterých vyplývá, že podezřelým ze shora uvedené trestné činnosti je Michal Kostovčík,“ stojí ovšem v usnesení soudu.

sores ( 10. října 2017 15:48 )

adalberta: přesně tak, je to rasa která makat nebude raději krást a podvádět!!! Mají to v genech

6010 ( 10. října 2017 12:53 )

On již ten jeho kukuč je podivný.Vůbec bych se nedivila.Ale člověk nechápe tu drzost, ještě se ukazovat na veřejnosti.Měl by chodit kanálama.

pomoooc-hori ( 10. října 2017 11:49 )

Přesně, bejku!

syrucek ( 10. října 2017 10:00 )

 stát do firmy šlápnul jako slon v porcelánu, aby si přišel na své a vůbec ho nezajímá, že to odskáče koncový zákazník. titulek by tedy měl být napsaný trochu jinak. stát aby se zahojil, obral zákazníky firmy.

y1xcvbnm ( 10. října 2017 09:52 )

A vypadá tak něžně, jako tep.lý koloušek a hle co se skrývá za tímto člověkem, tedy pokud je to pravda

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání