Cuphead je dvourozměrnou akcí ve stylu run & gun (volně přeloženo jako běhat a střílet), v níž se musíte prostřílet buďto na konec levelu přes zástupy nepřátel, nebo si dát obtížnější dostaveníčko s bossem. Těch je ve hře spousta a jsou obří, tvar i formy měnící, obtížní a zatraceně vytrvalí. Porazit je vyžaduje opravdovou píli.

Příběh se točí kolem Cupheada a jeho brášky Mugmana, kteří mají slabost pro hazard. V kostkách se jim dařilo, vyhrávali, ale pak přišel sám ďábel a sázky zvýšil. Hloupí sourozenci s hrníčky namísto hlav souhlasili, ďáblovi upsali duši a pak samozřejmě prohráli. Jediný způsob, jak splatit dluh, je pobít všechny bosse, kterých se ve hře nacházejí desítky.

Drsný boj v letadle
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hratelnost je pohlcující a tvůrci chytře designovali levely tak, aby jejich splnění nezabralo více než pět minut. Ano, jsou krátké, ale to neznamená, že je splníte za pár okamžiků. Obtížnost hry se totiž pohybuje na hardcore úrovni. Budete umírat, nadávat a opět umírat, než zjistíte, jak se protivníci nebo bossové pohybují. To je jediná cesta, jak je porazit.

Pak si vše musíte zapamatovat a zkusit znovu. Obtížnost je vážně extrémní a představuje opravdovou výzvu. Pro ty nejzkušenější hráče bude hraní životním zážitkem. Stejně si ale myslíme, že by měla být o něco nižší. Cuphead a jeho osobité zpracování by si pak užilo mnohem větší množství hráčů. Takhle je hra výsadou pro ty nejzručnější.

Jeden z bossů
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hra je to totiž naprosto geniální. Každý boss je úplně jiný, levely jsou plné nápadů a občas se dokonce proletíte v letadlech. V úrovních bez bossů můžete navíc posbírat power-upy a svého hrdinu, který střílí prstem, si tak vylepšit. Budete pak pálit bumerangy, získáte zdraví navíc atd. Nuda při hraní nehrozí. Frustrace? To je jiná. Obtížnost je brutální.

Vizuálně hra nevypadá jako nic, co jste dosud viděli. Grafika totiž jako by vypadla z oka animovaným filmům 30. let. Inspirace tvorbou animátora Maxe Fleischera je zřejmá. Atmosféru vizuální stránky navíc podkreslují rušivé filtry á la kotoučové filmy z dob minulých. Na Cuphead je prostě radost pohledět. „Dobovou“ vizuální stránku navíc podtrhuje geniální jazzový soundtrack, který jako by se linul z vinylu.

Vytavte to té kytce.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Cuphead podporuje i kooperativní multiplayer, ale bohužel jenom v lokální podobě. I když ji preferujeme, rádi bychom i online podobu. Zábava ve dvou se totiž samozřejmě násobí. Jenom si buďte jistí, že jste do party vzali zkušeného spoluhráče. Násobí se totiž i obtížnost, takže i když se můžete vzájemně oživovat, pokud vám spoluhráč umře, jste v hajzlu. Potřebujete k sobě zkušeného parťáka ve zbrani.

Jak již z recenze tušíte, tohle není hra pro každého. Její cílová skupina je dokonce docela úzká. Abyste si Cupheada užili, musíte mít nervy i koule z ocele. Tohle gamesa je vážně záhul a nic vám nedá zadarmo. Na druhou stranu se takovýchto osobitých kousků na trhu příliš nevidí. Takže pokud na to máte, jděte do ní. Hra je součástí programu Xbox Play Anywhere, takže si ji po pořízení můžete zahrát na Xboxu One i PC.

Fotogalerie
11 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 9/10

Plusy:
Obtížná hratelnost je výzva
Parádní 2D akce
Retro grafika z 30. let
Atmosférický jazzový soundtrack
Skvělé kooperace ve dvou

 

Minusy:
Pro spoustu hráčů příliš obtížné
Kooperace ve dvou jenom lokálně

 

Infobox
Datum vydání: 29. září 2017
Platformy: Xbox One (testováno na Xbox One S), PC
Cena: 569 Kč
Výrobce: MDHR
Vydavatel: Microsoft
Distributor v ČR: Microsoft
Jazyk: AJ