Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin slavil 65. narozeniny: Extra burgery, přání od boxerů, od Zemana nic

Autor: Darina Jíchová - 
8. října 2017
17:40

Vladimír Putin v sobotu oslavil svoje 65. narozeniny. Ruskému prezidentovi podle tamního tisku gratulovalo ke kulatému výročí 11 zahraničních prezidentů. Neoslavovalo se ale jenom v Rusku, po celém světě se objevovaly věci odkazující na ruskou hlavu státu. V Praze a dalších evropských městech to byly graffiti, angličtí designeři začali prodávat sukně s motivem Putina a v USA si lidé mohli dopřát Putin-burger nebo Putin-pizzu.

„Prezident obdržel mnoho blahopřání a gratulací od světových lídrů i předsedů různých mezinárodních organizací,“ oznámil tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Mezi gratulanty nechyběli prezidenti Uzbekistánu, Běloruska Tádžikistánu, Mongolska, Finska, Srbska a dalších zemí. Putinovi popřál i předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Český prezident Miloš Zeman pro oslavence ale slovo neztratil. „Pan prezident gratulaci nezasílal. Ostatně, pokud by tomu tak bylo, blahopřání bychom uveřejnili na webu, jak vždy činíme,“ uvedl na dotaz Blesk.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček. V minulosti přitom Zeman opakovaně připomínal, jak má s Vladimirem Putin dobré až přátelské vztahy.

A jak strávil prezident Putinsvůj den? Podle Peskova měl prezident naplánovanou schůzku s radou národní bezpečnosti země, neuvedl, o čem budou jednat. Putin své narozeniny oslavil s rodinou a blízkými přáteli. Žádnou velkou oslavu naplánovanou zřejmě neměl, celý den byl v práci. 

Přání ruských boxerů:

Na svého prezidenta nezapomněli ani ruští sportovci. Boxeři pro něj připravili společné video, ve kterém mu pogratulovali, byl mezi nimi i Američan Roy Jones Jr., který předloni získal ruské občanství. Na svém Instagramu sdílel přání pro prezidenta hokejista Alexandr Ovečkin, prezidentu popřál: „Všechno nejlepší k narozeninám, hodně štěstí a úspěchu, ale především vám i vašim blízkým přeju hodně zdraví.“

Putin jako Batman nebo rytíř Jedi?

Podle ruského tisku slavil s prezidentem celý svět, prý je v zahraničí vnímán jako hrdina na úrovni filmových postav, jako je Batman, James Bond nebo rytíři Jediové.

Ve Španělsku, Francii, Německu a Česku se na zdech objevily graffiti s blahopřáním pro prezidenta. V Anglii byly u příležitosti narozenin k dostání sukně ušité z látky potištěné Putinovými fotkami. Nenechali se zahanbit ani ruští umělci v Tambově byla výstava Putinových plakátů a v Petrohradu odkryly Putinův obraz zasazený ve zlatě „Zlatý Putin“.

Ve Spojených státech šel na dračku Putin-burger a Putin-pizza. Pizzerie Ledo Pizza do své nabídky v sobotu zařadila pizzu „Ostrý jako Putin“, podle šéfkuchaře a majitele se jedná o recept, který má charakterizovat ruského lídra. „Putin je světová osobnost, je o něm známo, že je drsný vůdce. Dali jsme dohromady recept, který tomu odpovídá,“ uvedl.

Ve fastfoodovém řetězci Blackstarburger, který je i v Rusku, byl zase k mání Putin-burger. Čím byl speciální? Obsahoval prý všechno, co má prezident rád. V domácí housce jsou dvě hovězí kotlety a kousíčky uzeného krůtího masa, nakládané okurky a dva druhy domácích sýrů s česnekovou omáčkou, rybízovým džemem a křenem.

 

vosavopruz ( 8. října 2017 16:53 )

 docela bych si dal Putinburgr

Zobrazit celou diskusi