Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Po masakru ve Vegas našli v pokoji střelce lístek s čísly. Útok si propočítal

Autor: Darina Jíchová - 
8. října 2017
10:05

Policisté v pokoji střelce Stephena Paddocka (†64) našli ručně psanou poznámku, která podle všeho obsahuje propočty vztahující se k útoku. Jedná se o kalkulaci vzdálenosti hotelu od místa festivalu a trajektorie střel, informovala televize CNN.

Lístek je jasně zřetelný na snímcích z místa činu, nacházel se na stolku vedle těla útočníka. První informace o jeho obsahu byly nejasné. Zveřejněno bylo pouze to, že na papíru jsou nějaká čísla. Spekulovalo se o tom, že jsou to náhodné cifry, které měly pro Paddocka zvláštní význam. Nyní se ale ukázalo, že se jednalo o Paddockovu přípravu k útoku, tuto zprávu jako první přinesla televizní stanice CBS.

Policie stále prozkoumává veškeré důkazy z místa činu i informace o Paddockovi, které se jim podařilo nashromáždit. Pátrají po motivu jeho činu, prozatím není zřejmé, co bývalého účetního vedlo k masakru, který připravil o život 58 lidí a přes 500 dalších nechal zraněných.

Tisíce vodítek, ale žádné závěry

Policie pravidelně informuje veřejnost o postupu vyšetřování, zástupce šerifa Kevin McMahill na páteční tiskové konferenci odtajnil další podrobnosti případu.

Před tím, než Paddock spáchal sebevraždu, postřelil člena hotelové ochranky Jesuse Campose. Campos se do 32. patra vydal, aby deaktivoval alarm, který upozorňoval na otevřené dveře. K incidentu došlo poté, co skončila střelba do lidí na festivalu.

Podle policejní časové osy Paddock zakončil svou střelbu ve 22:15 tamního času, Campos byl postřelen v 22:18, o osm minut později se chodba před Paddockovým pokojen hemžila policisty, ale z pokoje nevycházel žádný zvuk. Během těchto osmi minut se střelec pravděpodobně zabil.

Masakr v Las Vegas, Paddock zastřeli 58 lidí:

Nálož v autě a lepší náboje

Policie potvrdila, že nenašla žádnou spojitost mezi útočníkem a organizací Islámský stát. Dále McMahill uvedl, že v Paddockově pokoji nebyl nikdo další, tudíž za střelbou stojí jen jeden pachatel. Není ale vyloučené, že o jeho úmyslu věděl ještě někdo další. K čemu chtěl Paddock použít 23 kilogramů výbušnin, které měl v autě, není známo. Někteří spekulují o tom, že chtěl odpálit palivové nádrže na letišti McCarran.

Paddockova přítelkyně Marilou Danleyová (62) spolupracuje s policií, její právník Matthew Lombard uvedl, že Danleyová si nepřeje podávat žádné rozhovory nebo prohlášení.

Jeden ze zdrojů uvedl, že Paddock si chtěl koupit speciální náboje tzv. stopovky, které obsahují malou pyrotechnickou nálož. Jejich účinek je stejný jako u klasické munice, ale podle odborníků mají náboje lepší přesnost střelby ve tmě. Paddockovi se je ale nepodařilo sehnat.

Las Vegas se vzpamatovává z nejhoršího střeleckého masakru:

Limone ( 8. října 2017 15:20 )

 Po takovém útoku okamžitě veřejně popravit všechny blízké rodinné příslušníky rodiny střelce !!!

bizon_pepa ( 8. října 2017 13:22 )

On se poměrně složitě musel připravovat. Nanosit tam náboje, údajně připravit kamerový systém, sehnat speciální náboje atd... A nakonec si vzpomene, že musi vypočítat kam má vlastně střílet. Ach ti novináři.

Zobrazit celou diskusi