Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Avantgardní divadlo i představení s křehkým sklem: Festival 4+4 dny v pohybu rozvášňuje Prahu

/
  • Vyrazte na festival 4 plus 4 dny v pohybu.
    9. října 2017 ● 20:18

    Přemýšlíte, jak si kulturně užít stávající týden? Vyrazte na festival 4+4 dny v pohybu, jenž do Prahy přiváží nejrůznější divadelní a taneční projekty. V jeho rámci si ale můžete užít i třeba výstavu na lešení nebo diskuse s otázkami, které si během života klade každý z nás. Vybrali jsme pro vás několik dílčích festivalových akcí, které byste si rozhodně neměli nechat ujít.

  • 1.

    Výstava s lešením

    AMIWHATIAMTHINKINGABOUT? – výstava 
    Kdy? 14. 10.: po–pá 16:00–22:00, so–ne 14:00–22:00
    Kde? Kasárna Karlín

     


    Hlavním lákadlem v Kasárnách Karlín je rozsáhlá výstava současného umění letos nazvaná AMIWHATIAMTHINKINGABOUT? Kurátoři Tomáš Svoboda a Ondřej Chrobák vybrali aktuální velkoformátové objekty, malby a instalace celkem 30 autorů. Návštěvníci si ji budou prohlížet ze stezky dlouhé 384 metrů vytvořené z kovové lešenářské konstrukce, která bude citlivě zasazena do neoklasicistních kasáren a při maximálním stoupání 5–65 % se příchozí dostanou až do osmimetrové výšky.

    Program zde doplní kromě divadelních site-specific projektů, diskusí a přednášek také projekce snímků amerického filmového undergroundu (Kino Transgrese), video performance Cristiny Maldonado a studentů DAMU nebo výtvarné dílny a interaktivní instalace pro děti, které připravila platforma Máš umělecké střevo?. Nebude také chybět kavárna a bar s večerními DJs. 

    Festival 4+4 dny v pohybu letos poprvé pro veřejnost otevřel jedno patro prázdných Kasáren Karlín – od 6. do 14. října.
    Autor:  Markéta Černá

  • 2.

    Kabaretní představení

    Dakh Daughters Band (Ukrajina): Roses (Růže) Freak-kabaret/koncert
    Kdy? 9. 10. od 20 hodin
    Kde? Divadlo Archa


    Multižánrová hudebně-divadelní vystoupení ukrajinských umělkyň Dakh Daughters Band se svou emocionální naléhavostí dokážou divákům dostat hodně pod kůži. Při hledání nového výrazu čerpají Dakh Daughters Band inspiraci především z divadelní avantgardy a kabaretních forem minulého století.

    Někteří kritici jejich poetiku a schopnost výrazné divadelní hyperboly přirovnávají k vystoupením britské kultovní kapely The Tiger Lillies. Dakh Daughters na sebe poprvé výrazně upozornily na koncertě na Majdanu v Kyjevě v prosinci roku 2013. Svou občanskou a politickou angažovaností se od té doby staly jedním z hlavních symbolů boje za demokracii na Ukrajině.

    Dakh Daughters Band
    Autor: Olga ZAKREVSKA

  • 3.

    Divadelní představení Společenstvo vlastníků

    Divadlo VOSTO5: Společenstvo vlastníků – premiéra
    Kdy? 9. 10. od 19 hodin
    Kde? Kasárna Karlín



    Nelítostný boj rozvášněných eg o pozice a dominanci na výsluní společenského jeviště v autorském projektu Divadla Vosto5. Dramatický formát postavený na půdorysu klasické schůze společenství vlastníků bytových jednotek.

    Inscenace je postavena na půdorysu běžné schůze společenství vlastníků bytových jednotek, jakých ročně probíhají tisíce. Všichni účastníci jsou vlastníky bytových jednotek, což jim dává právo rozhodovat o společných prostorách s důrazem a jistotou svého majetku. 

     

    Divadlo VOSTO5
    Autor: Divadlo VOSTO5

  • 4.

    Audiovizuální performance

    Myriam Bleau (Kanada): Autopsy.glass – audiovizuální představení
    Kdy? 10. 10. od 19:00
    Kde? Alfred ve dvoře

     


    Audiovizuální performance Autopsy.glass zkoumá zvukový, vizuální a symbolický potenciál skla. Montrealská hudebnice a multimediální umělkyně Myriam Bleau v ní využívá sklenic na víno, se kterými manipuluje, buď zcela jemně anebo naopak s větší silou, a pohrává si tak s divákovým napětím a očekáváním nevyhnutelné blížící se katastrofy.

    Tvorba Myriam Bleau se pohybuje na hranici performance, zvukové instalace a digitálního umění. Během vystoupení nechává umělkyně sklo vibrovat a rezonovat, anebo je rozbíjí či dokonce tříští. Každá vibrace je v reálném čase zachycena mikrofony, zesílena a ihned prochází zvukovou transformací, která zase zpětně ovlivňuje světelnou instalaci.

    Myriam Bleau
    Autor: MyriamBleau

  • 5.

    Divadelní představení Nothing Sad

    VerTeDance, Petra Tejnorová a kol. (ČR): Nothing Sad – premiéra
    Kdy? 11. 10. v 19:30
    Kde? Studio Alta



    Představení se inspiruje esejí Johannese Keplera, fyzičností, architekturou a symetrií, stejně jako vločkami, hrou, estetikou i hledáním smysluplnosti. Fyzikální zákony a chemie určují náš svět, stejně jako nás utváří naše minulost a paměť. Energie rozvíří vlnové délky jak tance, tak představivosti.

    Pohyb, tělo, tanec vnímáme v daném okamžiku – je tu a najednou není, zmizí navždy pryč. Existoval vůbec? Tři těla v prostoru, jejich náhlé uspořádání, neustálá změna hmoty a tvarů jako spouštěč vzpomínek, emocí a obrazů. Kolik života můžeme vtlačit do jediného zamrzlého okamžiku?

    VerTeDance
    Autor: vertedance
  • 6.

    Newyorská avantgardní umělkyně Penny Arcade

    Penny Arcade (USA): Touha trvá déle
    Kdy? 13. a 14. 10. od 20 hodin
    Kde? Ponec – divadlo pro tanec


    Legendární newyorská avantgardní umělkyně Penny Arcade svou show Touha trvá déle pojala jako směs rock-and-rollu, parodií na sólová vystoupení komiků a osobních vzpomínek na 40 let prožitých ve světě popkultury.

    To vše se tu prolíná s kritikou na adresu jejího milovaného New Yorku: „město, které nikdy nespí“ je dnes „městem, které se nikdy neprobudí“. Arcade vzpomíná na New York jako na město nových začátků, kam lidé přicházeli, aby ze sebe setřásli pohodlný obal konformity a znovu stvořili sami sebe.

    Její vystoupení jsou zábavná a nabitá nakažlivou energií: momenty hněvu střídá úlevný smích, zpěv či tanec. Ostře mířenou kritiku a výzvy ke vzpouře zase vyvažuje humorem. Jeden z kritiků se o ní vyjádřil jako o „přírodním úkazu“, další ji zase označil za „kvintesenci New Yorku“.

    Penny Arcade
    Autor: Penny Arcade
  • 7.

    Debata na téma Jsem tím, kým bych chtěl být?

    Debata Adama Gebriana s Kateřinou Šedou, Krištofem Kinterou a Petrem Babákem: Jsem tím, kým bych chtěl být?
    Kdy? 14. 10. od 17:30
    Kde? Kasárna Karlín


    Velmi osobní rozhovor se třemi tvůrci, velmi invenčními, inteligentními, citlivými, přemýšlivými a především otevřenými lidmi, za kterými stojí obrovský kus práce. Rozhovor, který uvádějí možná banální otázky, ale to automaticky neznamená, že na ně padnou banální odpovědi. S Kateřinou Šedou, Krištofem Kinterou a Petrem Babákem. Pokud vás jejich odpovědi na takovéto otázky zajímají, přijďte si je poslechnout…

    Jsem tím, kým bych chtěl být?
    Autor: 4 plus 4 dny v pohybu

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy