Přesně před rokem registrovali hygienici v regionu každý týden 30 nových případů, nyní jde o jeden až dva případy v rozmezí dvou týdnů. Podle hygieničky by se epidemie mohla blížit ke konci, riziko nákazy ale stále přetrvává.

„Od začátku letošního roku registrujeme 67 nakažených, loni se jednalo o číslo 450,“ dodala Renata Ciupek s tím, že se stále objevují případy ze stejné vlny jako loni. „Můžeme to specifikovat laboratorní metodou toho viru a stále je to ten náš jihomoravský,“ uvedla Ciupek.

Nejrizikovějším místem pro šíření žloutenky zůstává Brno a jeho okolí, kde je 80 procent nakažených. Nejvíce zasaženou věkovou skupinou jsou lidé od 25 do 44 let.

Jak vyzrát na žloutenku?

Virus se vylučuje stolicí. Do těla vniká ústy při konzumaci potravin neumytýma rukama. Hygienici proto nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety, po návratu z venku domů i před každým jídlem. Není vhodné ani sdílet svačinu, pití, cigaretu nebo ručník. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.

Video
Video se připravuje ...

Hygienička Renata Ciupek o poklesu výskytu případů žloutenky typu A na jižní Moravě Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
8 fotografií