Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Policisté v civilu vytáhli na řidiče pistoli. „Nepřijatelné,“ bouří ministr Chovanec

Autor: ČTK, var - 
6. října 2017
13:12

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) odsoudil chování dvou policistů v civilu, kteří v září v Plzni mířili zbraní na řidiče. Ten na ně kvůli stylu jejich jízdy v autě zablikal. Údajně ho i udeřili. Policejními průkazy se prokázali až po opakované žádosti řidiče, tvrdí to řidičův právní zástupce, který podal trestní oznámení a zveřejnil videozáznam z auta svého klienta s částí incidentu. 

Podle ministra vnitra Milana Chovance je chování policistů, které je vidět na videozáznamu, nepřijatelné a musí se důsledně prošetřit. Chovancovo vyjádření zveřejnilo ministerstvo na webu.

„Chování policistů vůči řidiči v Plzeňském kraji, které je vidět na videozáznamu, je nepřijatelné a musí se důsledně prošetřit. S výsledky šetření pak policie musí seznámit i veřejnost,“ uvedl Chovanec, který ták žádá důsledné prošetření incidentu.

„Je sice otázka, zda je záznam zveřejněný v médiích kompletní a ukazuje událost v celém kontextu, nicméně ze zatím zveřejněných záběrů je evidentní, že takto se policista chovat nesmí!“ dodal ministr v prohlášení.

Událost se stala v druhé polovině září na silnici vedoucí směrem na sídliště Lochotín. Policisté v civilu v civilním autě donutili zastavit řidiče z Karlovarska, který je blikáním upozornil na jejich jízdu. Podle zveřejněného záznamu jeho vůz předjeli, řidiče donutili k zastavení a se zbraní v ruce šli k němu. Údajně ho udeřili do obličeje a stále na něj mířili zbraní. Krajská policie v Plzni případ prověřila a postoupila ke kázeňskému řízení. Napadený řidič dostal omluvný dopis.

Jednání svých podřízených odsoudil i krajský policejní ředitel Pavel Krákora. Věcí se podle něj policie zabývala okamžitě, ještě před medializací události. „Odbor vnitřní kontroly postup a chování policistů prošetřil a celou věc předal k vyřízení příslušnému služebnímu funkcionáři,“ uvedl Krákora. Policisté jsou dál ve službě.

Také krajská policie dnes vydala prohlášení, v němž jednání policistů rovněž odsoudila. Krákora ho označil za neomluvitelné. „Vedení krajského ředitelství se s takovým jednáním neztotožňuje a nebude je tolerovat žádnému policistovi našeho krajského ředitelství,“ řekl Krákora. Upozornil ale zároveň, že okolnosti události z 21. září z Karlovarské třídy jsou prezentovány pouze jednostranně. „Do vyřízení věci nelze z naší strany veřejnost seznámit s celým jejím průběhem,“ uvádí se v policejním prohlášení.

resty ( 29. října 2017 10:16 )

1.Souhlasím s tebou nabrali hodně policistu ji když neprošli psychotesty poněvadž jich bylo málo. 2.Co se tyče respektu tak se nediv policajt když je v civilu ukáže při ať silniční nebo jiné kontrole prvně odznak který má hned po otevřeni peněženky tak aby byl vidět a ten mu pomůže k tomu aby nebyl pokutován (to neplatí při zaznamenaní rychlé jízdy na kameru). Občane vidí jak vykonávají službu hlavně v noci když jeden namátkově kontroluje vozidla a druzi spí v autě nebo si hrají s mobily a jsou jen na vysílačkách. Bohužel to jsou fakta. Ještě jsem se nesetkal s tím aby policisté svědčili při zákroku proti sobě že někdo udělal něco špatného.

martinfruhaufm ( 7. října 2017 21:15 )

Snad si nemyslíte, že policie nebude krýt svoje lidi! Mě když pořadatel Doksy race začal mlátit do auta, tak přivolaná policie během mého lustrování,na moji připomínku, že zatím uteče, odpověděl, :"Že bych snad chtěl, sby ho popravili." Na mou stížnost, odpověděli, že se neprokázalo, že by toto řekl...řekl to před svědky.

moiaza ( 6. října 2017 19:12 )

Pokud je Chovanec ministrem lidu, policisté už dávno měli být na hodinu propuštění.

Desterz ( 6. října 2017 18:01 )

No, zákon pokud si pamatuji, ukládá policistovi povinnost legitimovat se "hned jak to okolnosti dovolí", tedy z principu rizika prodlení může nejprv konat a teprv pak tahat z kapsy průkaz; ovšem pokud řidičovi na telefonu řeknou že daná značka nepatří policii, může se důvodně domnívat že jde o nějaké mafiány. Tím spíš že za blikání občan běžně neočekává odpověď se zbraní v ruce, a průšvih by byl na cestě.

syrucek ( 6. října 2017 17:25 )

 žijeme v bezpečné zemi, že Chovanec. to máte v tom svém socanském resortu pěkný bordel. aby se člověk pomalu chránil i před policií jak v nějakém americkém akčním filmu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa