Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Český poklad nepatří do cizích rukou.“ KSČM volá po schůzi, Sněmovna je rozkopaná

Autor: simao, ČTK - 
6. října 2017
15:31

Opoziční KSČM se snaží podnítit ještě do voleb svolání mimořádné sněmovní schůze k těžbě lithia, které se využívá k výrobě baterií. Komunisté kritizují memorandum o porozumění, které tento týden podepsal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) s australskou firmou European Metals Holdings (EMH). Svolání takové schůze má ale háček – Sněmovna je momentálně „rozkopaná“ a mimo provoz.

Zatím ale není jisté, zda se KSČM podaří pod žádostí o svolání schůze shromáždit potřebný počet podpisů. „Na svolání schůze trváme, a pokud získáme 40 podpisů, tak je předáme předsedovi Sněmovny,“ řekl dnes předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle šéfa komunistického poslaneckého klubu Pavla Kováčika bude žádost k dispozici k podpisu do pondělního odpoledne. „Lithium je strategická surovina a nepatří do cizích rukou,“ zdůraznil Kováčik. Měla by podle něho patřit státu.

Chtějí schůzi, ale Sněmovnu mají „rozebranou“

Skutečnost, že se v těchto dnech opravuje sněmovní jednací sál, pokládá Kováčik jen za drobnou komplikaci. Poslanci by se mohli podle něho sejít v jiných prostorách.

Pondělí je přitom podle Kováčika posledním možným dnem pro její doručení předsedovi dolní komory Janu Hamáčkovi (ČSSD). Dokument podepsali i někteří poslanci ČSSD a hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, uvedl Kováčik. Nedokáže ale odhadnout, zda bude podpisů dostatek. Komunisté by chtěli na schůzi slyšet vysvětlení od premiéra Bohuslava Sobotky i ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (oba ČSSD).

Kováčik: Udělali „kšeftík“ bez ohledu na občany

Ostřeji se Kováčik vyjádřil v článku, který KSČM zveřejnila na facebookovém profilu. Podpis memoranda v něm Kováčik označil za nehorázný čin. „Oranžová strana, která se chlubí zájmem o občany a budováním prosperity naší republiky, opět zřejmě udělala kšeftík,“ napsal.

Ministr Havlíček ve čtvrtek řekl, že podepsané memorandum posiluje vliv státu na celý projekt těžby lithia na Cínovci. Zároveň podle něj dokument nijak nepředjímá kroky a výsledek případného povolení těžby. Už při podpisu memoranda upozornil na to, že lithium získávané z ložiska Cínovec by se mělo zpracovávat do finální podoby v Česku.

Jak velký je lithiový poklad?

Prezident Miloš Zeman ale míní, že v těžbě by se měl angažovat státní podnik. Pronesl to tento týden na cestě po Ústeckém kraji. „Sám osobně zastávám názor, že by bylo vhodné, kdyby v případné těžbě lithia se spíše angažoval státní podnik, u kterého by byla jistá záruka, nebo alespoň naděje, že ty prostředky zůstanou v republice,“ říkal Zeman při setkání s představiteli kraje.

Naleziště lithia pod Krušnými horami přitom bývají označována bezmála za český poklad. Zeman je v tomto opatrnější. „Už se několikrát stalo, že průzkum ukázal, že očekávané zásoby nejsou tak velké, jak se původně tušilo. Já jsem si nechal zpracovat dvě studie o těžbě lithia. První říká, že jsou tady 3 procenta světových zásob, a druhá, že je tady šest procent. Je vidět, že ani ty studie nemusí být docela přesné,“ upozornil Zeman.

„Nenechme si ukrást národní bohatství“

Právě při setkání se Zemanem se ozval krajský zastupitel z KSČM Václav Beneš, starosta obce Blatno. „Já samozřejmě těžbu lithia vítám v Ústeckém kraji, to bych musel být padlý na hlavu, abych to nepodpořil,“ říkal. Lithium označil za „národní bohatství“, o které by se měl postarat stát. „Občané ČR by si to neměli nechat ukrást, tady to národní bohatství,“ apeloval.

Nakládáním se strategickými nerostnými surovinami státu by se měla zabývat příští týden i vláda. Podle odhadů jsou v Česku skutečně asi tři procenta světových zásob lithia – většina na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese. Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou vlastní EMH. Otevřít chce historický důl na cín.

S těžbou lithia by mohl australský investor začít v Krušných horách v roce 2022. Plánuje dobýt za 21 let 37 milionů tun rudy. Povrchově chce těžit lithium u Cínovce společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Firma má už všechna povolení k těžbě.

Havlíček dohodu s Australany hájí

Kritiku za memorandum o porozumění se společností EHM ministr Havlíček odmítá. Zároveň uvedl, že ministerstvo průmyslu a obchodu žádným způsobem nechce a nikdy nezvýhodňovalo žádnou společnost, která se ucházela o průzkum těžby lithia. Licence k průzkumu navíc vydává ministerstvo životního prostředí (MŽP), upozornil.

Ten, kdo získá takovou licenci, má podle zákona jen přednostní právo na získání těžebního prostoru. „Chci tím vyvrátit, že MPO je tím resortem, který zajistil vydání průzkumných licencí soukromému investorovi. To vydává MŽP,“ dodal.

Memorandum je dvoustránkový text, který obsahuje tři okruhy dohody. Kromě závazku „maximalizovat možnosti“ dalšího zpracování lithia v Česku je deklarována také spolupráce s českými akademickými výzkumnými základnami na nejúplnějším zpracování těžené rudy. Třetí bod pak nevylučuje zapojení českého státu jako kapitálového účastníka projektu European Metals Holdings Limited Cínovec.

tgbg ( 7. října 2017 08:23 )

KOMUNISTIČTÍ PRAŠIVÍ VLASTIZRÁDCI UŽ ČESKÝ POKLAD UKRADLI!!!KDE SKONČIL ČESKÝ A MORAVSKÝ URAN????

djaba ( 6. října 2017 17:57 )

 Pokud najdu na svém pozemku třeba vodu a požádám souseda , aby mi udělal studni a vodu čerpal , bude si vodu prodávat a zisk půjde jemu .Vody nebude mnoho a ještě mu zaplatím v arbitráži ušlý zisk a dopadne to jako s Diag Human .

moiaza ( 6. října 2017 16:17 )

Aááá, další psychopat. Po zdenekk je na scéně tatazdenek. Už vidím jeho modrou žílu na čele a pokoušející se infarkt. Členové pražské kavárny jsou ze jména "Zeman" ihned zralí na kolapas. Podle vulgárního vyjádřování by to také mohl být člen ODS, nebo volič TOP 09.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa