Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Občanská válka ve Španělsku je na spadnutí, varuje bývalý eurokomisař od Merkelové

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
6. října 2017
20:30

Pokud se situace ve Španělsku ještě více vyhrotí, mohla by v zemi po katalánském referendu nastat občanská válka. Myslí si to bývalý eurokomisař Gunther Oettinger a člen strany Angely Merkelové, německé CDU. Evropská unie by podle něj do konfliktu zatím neměla zasahovat.

Oettinger uvedl, že celá věc je velmi znepokojivá a vyvolává mezi ostatními státy obavy. „Při současném dění je občanská válka ve středu Evropy skoro na spadnutí. Můžeme jen doufat, že se situace zase brzo uklidní,“ řekl. Spojení občanská válka a Španělsko je velmi úderné a pro zemi bolestné, zvláště když se vezme v úvahu krvavá občanská válka, která v zemi probíhala v letech 1936–39.

Téma je to citlivé hlavně pro Katalánsko, které ve válce ve 30. letech hrálo klíčovou roli, podle odborníků katalánská vláda ustoupí od svých požadavků, pokud uvidí, že se schyluje k ozbrojenému konfliktu. Španělský ústavní soud zakázal katalánskému parlamentu, aby se sešel. Madrid tak chtěl zabránit vyhlášení katalánské nezávislosti.

Tvrdé zásahy španělské policie proti Kataláncům:

Katalánský parlament se i přes zákaz znovu sejde

Katalánský parlament se v pondělí sejde navzdory zákazu soudu. Rozhlasové stanici BBC to dnes řekl šéf katalánské diplomacie Raül Romeva. Regionální poslanci podle něj teprve rozhodnou, zda vyhlásí nezávislost na Španělsku. Program katalánského parlamentu ještě nebyl oficiálně stanoven.

Poslanci v minulých dnech uváděli, že na pondělní schůzi pozvou katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, aby je oficiálně seznámil s výsledky referenda, v němž údajně 90 procent hlasujících podpořilo samostatnost. Parlament, kde mají většinu zastánci odtržení od Španělska, má následně hlasovat o jednostranném vyhlášení nezávislosti.

„Parlament bude diskutovat, parlament se sejde. Bude to debata a to je důležité,“ odpověděl na dotaz ohledně pondělního vývoje Romeva. Španělský ústavní soud ve čtvrtek nařídil schůzi katalánského parlamentu pozastavit a poslancům pohrozil trestním postihem, pokud se zasedání přece jen uskuteční.

Zásah ústavního soudu iniciovali opoziční socialisté v katalánském parlamentu. Soud upozornil, že jakékoli rozhodnutí katalánského zákonodárného sboru na pozastavené schůzi bude neplatné. Postup soudu označila předsedkyně regionálního parlamentu Carme Forcadellová za porušení svobody projevu a vyjádřila nad ním politování. Zároveň podle webu katalánského listu La Vanguardia upozornila, že žádné rozhodnutí o schůzi nebylo ještě ani schváleno.

dietr ( 7. října 2017 00:26 )

IRA v Irsku- teroristická organizace, BASKOVÉ ve Špaňelsku to samé, ale na černé listině jsou Češi, protože ubližují romské menšině, nemají pochopení pro přivandrovalé araby, konzumují podřadné potraviny a ještě mají tu drzost si v Bruselu stěžovat

Zobrazit celou diskusi