Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nové důkazy: Masový vrah z Las Vegas měl plánovat i útok autem s trhavinou

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
6. října 2017
09:37

Američtí vyšetřovatelé prověřují podezření, že lasvegaský střelec Stephen Paddock plánoval útoky s použitím automobilu s výbušninou. Oznámila to agentura AP s odvoláním na policejní zdroje, podle nichž je tato informace předběžná a neopírá se o jasné důkazy.

Podle dřívějších informací šerifa Las Vegas Josepha Lombarda byla v autě Stephena Paddocka nalezena kromě velké zásoby munice i látka, která se používá k výrobě výbušnin. Objevily se rovněž zprávy, že vrah chtěl možná zaútočit na veřejný koncert v srpnu v Chicagu a v září v Las Vegas.

Úřad koronera v Las Vegas mezitím oznámil, že nezveřejní výsledky ohledání Paddockova těla. Někteří odborníci měli podezření, že muž trpěl mozkovou chorobou, která mohla pozměnit jeho chování. Spekulovalo se rovněž, že k útoku se odhodlal poté, co se dozvěděl o nějaké své vážné nemoci.

Manažeři lasvegaských kasin si Paddocka připomínají jako „analytického hráče“, který si pečlivě vybíral terminály video pokeru, na kterých by mohl vyhrát. Dokázal prý u terminálu prosedět hodiny, sázel po stovkách dolarů a s nikým se nebavil. Od personálu očekával okamžitou obsluhu a dával okázale najevo, kdo je v sále pánem. Některým hráčům prý naháněl hrůzu, napsala agentura AP.

John Weinreich, výkonný ředitel kasina v Renu, uvedl, že Paddock je jejich stálý zákazník. Na ostatní hráče prý často zíral a lidé se v jeho přítomnosti cítili nesví. „S oblibou pozoroval ostatní, jak hrají. Zíral na ně. Všem VIP hostům to bylo dost nepříjemné,“ sdělil reportérům DailyMail. „Několik hostů mi řeklo, že z něho mají husí kůži.“

Stěžoval si na country hudbu

V sobotu večer Paddock dvakrát volal na recepci hotelu, aby si stěžoval na hlasitou country hudbu, která se ozývala z pokoje pod ním. Albert Garzon, jeho žena a přátelé se ubytovali v hotelu Mandalay Bay, v pokoji číslo 31135, který se nachází přímo pod pokojem střelce. V půl druhé ráno jim na pokoj zaklepala ochranka hotelu a požádala je, aby ztišili hrající hudbu.

Garzon uvedl, že si nejdříve neuvědomil, kdo si stěžoval. Došlo mu to, až když viděl vlající závěsy z Paddockova rozstřeleného okna. Garzon se zeptal, komu to vadí. „Hostovi nad vámi,“ řekl mu muž z ochranky. Hudbu prý okamžitě ztlumili, ale za necelou hodinku se u jejich dveří zastavil další hotelový strážník a znovu je vyzval, aby si hudbu ztišili. 

Garzon nakonec hudbu vypnul. O incidentu pak už nepřemýšlel, zhrozil se, když mu došlo, kdo si na hluk stěžoval. Lasvegaský střelec si očividně nepřál být noc před masakrem rušen. Policie uvedla, že čin byl předem promyšlený a že Paddock nechtěl, aby jeho přípravy někdo narušoval. Podle vyšetřovatelů toto jednání plně zapadá do vzorce chování antisociálního a netolerantního jedince, tedy do Paddockova profilu.

Tichý asociál a škudlil

Motiv jeho činu je stále neznámý a policie pátrá po tom, co ho mohlo vést k tomu, aby zastřelil 58 lidí a nejméně 500 dalších zranil. Jeho bratr Eric o Paddockovi prohlásil, že to byl „obyčejný chlápek“. Přestože byl milionář, žil poměrně skromně. Reportérům DailyMail se podařilo zjistit, že Paddock peníze ukládal a spořil a nerad utrácel.

Na oběd chodil do centra pro seniory v Mesquitu, kde jídlo stojí 77 korun. „Poznali jsme Stephena, když v televizi ukázali jeho fotku,“ řekl Marshall Meland (78), obyvatel Mesquita. Naposledy byl v centru minulý čtvrtek, ale nedal si oběd jako obvykle. Místo toho šel za kuchařkou a požádal ji o recept na enchiladas, Stephen měl rád mexickou kuchyni,“ dodal. Lidé z centra ho popisují jako „tichého“ a „asociálního“ muže, který žil ve „svém světě“.

Zobrazit celou diskusi