Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Valachová (ČSSD) proti přesile: Kvůli inkluzi mávala fotkami postižených dětí

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
7. října 2017
17:50

Křeslo ministryně opustila po skandálu kolem dotací do sportu. Kateřina Valachová (ČSSD) ale svou předešlou práci hájila v Blesk Volebním souboji 2017 plamenně. Často přitom proti výrazné přesile, zády se k ní v některých otázkách otočili i koaliční partneři. Valachová dál obhajuje nová pravidla pro inkluzi a i ona by si přála vyšší platy ve školství.

V příští vládě by podle Valachové, dvojky středočeské kandidátky strany, měl sedět ministr sportu. Toto odvětví by ale nezařazovala pod agenturu, která by spadala přímo pod premiéra.

ČSSD by nepodpořila zrušení povinné maturity z matematiky, ani zavedení dalších dvou povinných hodin tělocviku. Naopak by zvedla ruce pro to, aby sportovní dotace tekly přímo ke klubům, nikoliv na přerozdělování uniím a svazům, což byla aféra, která Valachové v ministerském křesle zlomila vaz. Vyplynulo to ze simulovaného sněmovního hlasování během debaty.

Blesk.cz: Jaký předmět jste ve škole nesnášela a jaký naopak milovala?

„Asi nejraději jsem měla dějepis. A přiznám se, že bych nějaký předmět nenáviděla, tak takový nebyl. Mě škola bavila.“

A které jídlo jí znechutila školní jídelna? Podívejte se:

„Opozice mudrcuje, učitelům ale nepřidala“

Platy učitelů bylo jen prvním z témat, kdy se do sebe opřeli opozice a Kateřina Valachová. „Já se musím hodně usmívat tomu mudrcování ODS a TOP 09, protože ten jejich geniální systém, vážení voliči a diváci, už existoval,“ připomněla exministryně vládu v čele s ODS, které prý nic nebránilo „sypat zlaťáky do školství, aby ředitelé měli tu svobodu odměňovat ty nejlepší učitele“.

„Už jste měli příležitost, pánové,“ kontrovala Valachová a dodala: „Ale když jsme po vás přebírali resort a tuto zemi, tak to bylo tak, že tarify učitelů byly nejvíc ohlodané kosti všech ostatních vysokoškoláků ve veřejném sektoru.“

„Je to pořád málo, pořád je to zoufalé,“ řekla také k úrovni platů. Podle ní by měli brát učitelé k 1. lednu 2020 průměrně 45 tisíc korun.

Podívejte se na záznam celé debaty:

Video  Záznam debaty o školství: Ostrá hádka Klause a Valachové o postižených dětech a sliby o platech učitelů  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Speciální školy se neruší, jde jen o spravedlivé financování

Společné vzdělávání dětí s hendikepem i bez něj vtrhlo od minulého září do českých škol. „Nedošlo k žádným přesunům, jak všichni strašili, že se zruší speciální školy a tyto hordy mentálně postižených dětí, jak někdo tvrdil, se umístí do každé třídy jedno a budou tam rušit. To se nestalo, to byly lži. Co se stalo, je spravedlivější financování,“ hájí dodnes inkluzivní vyhlášku exministryně.

Do ostrého sporu se kvůli ní dostala především se školským expertem ODS Václavem Klausem mladším. Ale nejen s ním, výtky schytala i od komunistů nebo TOP 09. Valachová si pro Klause připravila i jinou odpověď. Fotky postižených dětí.

„Tohle je Václav. Možná by vám měl být sympatický křestním jménem. Měl nehodu. Ze dne na den a maminka je moc ráda, že škola má podpůrná opatření, že nemusí někde do lesů. Tohle je Kateřina, ta má zase Downův syndrom. Pro tu máte zřejmě něco speciálního, nějakou speciální budku někde. Tohle je Jitka. A takhle bych vám tady mohla dát tisíce dětí. Takže přestaňte útočit na zdravotně postižené děti a dejte učitelům peníze a podmínky na to, aby je mohli učit,“ udeřila na Klause.

„Také jsme hráli na pštrosa s veřejností, že nevidíme, že se zvyšují logopedické problémy dětí, dysgrafici, dyslektici,“ podotkla exministryně, podle které se podařilo zavést systém financování, který funguje dobře.

Nárůst „papírování“ exministryně přiznala

Debata o inkluzi přitom vycházela z průzkumu agentury Phoenix Research pro další z předvolebních debat Blesk.cz a otázky: „Podporujete v českém školství inkluzi?“ V průzkumu na ni odpovědělo 38 procent dotázaných „ano“, „ne“ zaznělo od 27 procent lidí, 35 procent jich pak odpovědělo, že neví. Společnost je tak rozdělena zhruba na třetiny.

Jediné, co by Valachová inkluzi dnes vytkla, je nárůst administrativy. „Papíry přiznávám,“ připustila Valachová. Na odstraňování nadměrné byrokracie, která je inkluzi vytýkána, se však prý pracuje.

Co chystá pro oblast školství ČSSD? Kateřina Valachová měla 30 vteřin na to, představit ty nejzásadnější plusy:

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
avina ( 7. října 2017 22:10 )

Klaus- Valachová. Klaus kecá. Dělal ředitele soukromé-prestižní školy, gymnázia. Nepřišel do kontaktu při výuce .....Omrzelo ho učení, když padl z funkce,jde do politiky. Jako tatínek- sebestředný, samolibý, řečník. Na fa samé prosby / jako minule Mareček Bendů/ o voliče, fotky nové rodiny, fanoušků....Odvážný s postiženým zjevem- já mu nefandím.Nevěřím mu.

hejhej ( 7. října 2017 21:57 )

Valachová,to byl velký omyl.Tato osoba školství jenom poškodila a ještě by navyšovala administrativu a především peníze na další ministerstvo. Už, aby socani zmizeli z politické scény spolu z ODS, TOP09 a KDUČSL. Předešlé vlády od r.1990 zlikvidovali zavedené školství vč. učňovského a zdravotnictví.Rovněž zlikvidovaly střední třídu, hlavně hrabali pro sebe každoročním přidáváním na platech několika tisíců.

Gentleman3 ( 7. října 2017 20:24 )

 Podivejte se na tu ministryni obrany, co prosustrovala miliony..Ono za tu jeji praci taky odpovida stranba, ktera ji dosadila

Gentleman3 ( 7. října 2017 20:21 )

Asi mate pravdu as tou inklusi.... Jinak si nemyslim, ze by byla tak spatna

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa