Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Fischer bude kandidovat na prezidenta. Pracoval pro Havla a dělal velvyslance

Autor: mah, ČTK - 
4. října 2017
15:00

Boj o přízeň voličů v prezidentských volbách má nového účastníka. Pro kandidaturu se rozhodl i bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer (52). K tomu, aby mohl vstoupit do voleb, má podpisy deseti senátorů, které již získal. Informace potvrdil člověk z jeho volebního týmu. Fischer svou kandidaturu oznámí na tiskové konferenci ve čtvrtek.

Fischer v minulosti působil jako český velvyslanec ve Francii a v Monaku, v současné době působí jako ředitel agentury STEM. Jako možného kandidáta na post hlavy státu ho loni označila iniciativa Kroměřížská výzva.

Pražský rodák vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, studoval i v Ženevě (sociální učení církve) a na pařížské Národní škole pro státní správu (ENA).

Fischer krátce pracoval jako učitel francouzštiny na gymnáziu, v letech 1991 až 1993 byl osobním sekretářem pražského biskupa Františka Lobkowicze, následující dva roky byl zástupcem ředitele pražského Institutu komunikace. V letech 1995 až 2003 působil v Kanceláři prezidenta republiky, mj. jako poradce Václava Havla, v letech 1999 až 2003 byl ředitelem politického odboru.

V letech 2003 až 2010 byl českým velvyslancem ve Francii a v Monaku, po návratu do Prahy pracoval jako vrchní ředitel sekce bezpečnostně-multilaterální ministerstva zahraničí. Je ženatý a má čtyři děti. Ve Francii byl za aktivity a zásluhy ve prospěch bilaterálních vztahů oceněn řádem Čestné legie, v Monaku řádem svatého Karla.

Server iRozhlas.cz uvedl, že senátorský podpis Fischer získal například od šéfa senátorského klubu KDU-ČSL Petra Šilara. „Ano, Pavel Fischer má podporu senátorů. Já mu ji dal také,“ citoval server Šilara. Nejde podle něj ale o oficiální stanovisko lidovců nebo jejich senátorského klubu.

Zájem o kandidaturu na prezidenta projevilo zhruba deset lidí. Mezi nejvážnější uchazeče, kteří již získali potřebných 50 000 podpisů voličů, patří současný prezident Miloš Zeman, bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel a textař Michal Horáček. Do voleb se může přihlásit i uchazeč, který si zajistí deset senátorských nebo 20 poslaneckých podpisů. Senátorskou nominaci má jistou místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), ten ale zatím nepotvrdil, že se volby zúčastní.

O kandidaturu má dále zájem i lékař a aktivista Marek Hilšer, bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek kandidující za ODA, předseda strany Rozumní a hudebník Petr Hannig nebo exposlanec Otto Chaloupka. Kandidovat chtějí také šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek za stranu Realisté a někdejší šéf Rusnokova kabinetu Karel Štogl. U Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí své volební účty dosud zaregistrovalo devět kandidátů a jedna kandidátka.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 NAJDETE ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
buban ( 4. října 2017 21:33 )

zdendo-a vaše další nicky-udělal jste se aspoň?A ten bakšiš-dobrý? O ničem tady ***íte hlavně vy a vaše další nicky.Je mně vás líto-i když toto sdělení nepoberete.

buban ( 4. října 2017 20:07 )

Také v to doufám,ale po té mediální masáži,co ve sdělovacích prostředcích probíhá,se začínám obávat nejhoršího.Ale snad si my,Češi,zachováme ještě poslední zbytky zdravého rozumu.

buban ( 4. října 2017 20:03 )

Máte to blbý,když vás a další nespočet vašich nicků nevolí coby oblíbence pleskových diskuzí nikdo.I když prvenství v takovéto soutěži by mnohé spíše odradilo.

buban ( 4. října 2017 19:59 )

Nějak mně není jasné,proč prezidentský kandidát potřebuje podporu 50.000 voličů,nebo 10 senátorů,či 20 poslanců.To jako lidem zvolení senátoři a poslanci jsou něco víc,než lidé,kteří je volili?

moiaza ( 4. října 2017 18:33 )

Dnes se hlásí na funkci prezidenta kdejaký hňup. Z těch kandidátu je mi akorát na blití.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa