Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čtvrtníček „střílí“ Kalouska: Kdysi si z politiků utahoval, teď je podporuje u voleb

Autor: Jakub Veinlich - 
5. října 2017
06:15

V České sodě si utahoval z politiků. Postupem času se s nimi ale spojil a podpořil je v kampani. Nejprve v roce 2008 natočil parodii klipu na mobilního operátora s Pavlem Bémem (ODS). Teď pomáhá před volbami TOP 09 – v jednom ze spotů dokonce „zastřelí“ jejího šéfa Miroslava Kalouska. „Nelituji toho,“ řekl Čtvrtníček v rozhovoru pro Blesk.cz a přidal i vysvětlení.

Je rok 2008, v ODS to vře. Strana má před prosincovým kongresem a předsedou strany se chce stát tehdejší pražský primátor Pavel Bém. Těsně před stranickým rokováním vytáhne své „eso“ z rukávu. Vytasí se s „vábničkou“ na stranické delegáty – s Petrem Čtvrtníčkem natočil dnes už legendární klip, který paroduje úspěšný reklamní spot mobilního operátora.

„Ano, mohli jsme pro vás udělat normální politickou reklamu. Umělý smích, falešné sliby a nějaká ta vábnička pro voliče,“ říká v parodii klipu Pavel Bém, který kandidoval z pozice prvního místopředsedy, oblečený ve svetru s norským vzorem. „Ale my jsme řekli ne!“ pokračuje v narážce na reklamu Bém. Klip pak pouštěl delegátům kongresu před svým projevem.

„ODS čeká dlouhá, možná strastiplná cesta. Nesmíme ale zapomenout taky na to, že jsme lidé a že je dobré si čas od času ze sebe udělat i legraci,“ vysvětloval Bém před devíti lety důvody, proč klip natočil.

Petr Čtvrtníček, nejdříve politiky zesměšňoval, pak s nimi hrál v politických klipech Petr Čtvrtníček, nejdříve politiky zesměšňoval, pak s nimi hrál v politických klipech | Blesk.cz

V klipu je s Bémem ve stejném svetru s norským vzorem také herec Petr Čtvrtníček. Béma chtěl prý při volbě podpořit. „Každý člověk, který nad tím dokáže mít nadhled, je v jiný pozici. Stojím navíc na jeho straně. Co bych si s ním nestoupl před kameru, když je to dobrá sranda?“ řekl Čtvrtníček před léty serveru iDnes.cz.

Od ODS k TOP 09

Uplynulo devět let a Čtvrtníček „perlí“ na jiné lodi. ODS „zběhnul“ k jiné pravicové straně. V předvolební kampani tentokrát pomáhá v krátkých klipech TOP 09. V jednom ze spotů dokonce „zastřelí“ i šéfa strany Miroslava Kalouska.

„Hele, to je ta jejich parta. Oni teď mají to nový heslo. Prej neuhneme. Tak se dívej,“ začíná Čtvrtníček v klipu, kde se chystá zaměřit pistoli na Kalouska. Pak vystřelí. „Ty v*le, von neuhnul,“ je překvapený Čtvrtníček a chce „zastřeleného“ politika setřít ze země.

„Zastřelený Kalousek je už za hranou,“ ohodnotila klip TOP 09 pro Blesk.cz Alžběta Králová z Institutu politického marketingu. Strana se ale hájí, že nejde o oficiální předvolební klip, ale jaký si teaser – tedy předvoj spotu, kterým se strana bude do voleb prezentovat například ve veřejnoprávních médiích.

Vaši na ně kleknou

I v oficiálním klipu je ale ústřední postavou Petr Čtvrtníček, který se baví s předsedou strany Miroslavem Kalouskem.

„Mirku, mezi náma, voliči nerostou na stromech. Ty ležej na zemi, stačí je zvednout. A jak tam ležej ty voliči na tej zemi, vaši na ně kleknou,“říká s notnou dávkou nadsázky Čtvrtníček Kalouskovi.

„Kleknou? Naši?“ odpovídá Kalousek a naráží tak na slova Andreje Babiše, který v jedné z nahrávek říká, že jeho lidé klekli na firmu FAU, kterou údajně zlikvidovala finanční správa. „Heleďte a nestačilo by úplně normálně říct: Teď jde o všechno, tak se na to nevykašlete a přijďte k volbám,“ láká voliče Kalousek.

Vše v režii Čtvrtníčka

„Topka je pro mě v tuto chvíli jediná volitelná alternativa, a tak jsem se rozhodl, že je podpořím nejen hlasem, ale i svým drzým ciferníkem. Chtěl jsem ale úplně volné ruce při psaní scénářů a režii spotů a myslím, že jsme si v tom rozuměli dokonale. A taky jsem potřeboval vyzkoušet tu novou flintu,“ řekl k na natáčeni s humorem sobě vlastním Blesk.cz Čtvrtníček.  

Blesk.cz nechal ohodnotit i tento klip u expertky Institutu politického marketingu. Spot je podle ní vtipný a pracuje vhodně i s finálním sloganem strany „Neuhneme“. „Pracuje se v něm obratně s reakcí a kritikou na Andreje Babiše, který v nahrávce komentoval činnost finanční správy, proto si TOP 09 pohrála s vaši na ně kleknou. Možná se klip nemusel natáčet v tak okázalých prostorech, jelikož to může asociovat TOP 09 jako stranu elit, která sedí na zámku odtržená od voličů,“ dodala pro Blesk.cz Králová.

Čtvrtníček dal TOP 09 velkou slevu

TOP 09 chtěla podle jejích mluvčího Jakub Hnáta navázat na předešlé volební roky, ve kterých volila pro své klipy také humor a uvolněnou atmosféru. 

„Jsme rádi, že nám svou prací na klipech vyjádřil podporu právě Petr Čtvrtníček,“ řekl Blesk.cz Hnát a dodal, že natáčení trvalo dva dny. Kolik strana Čtvrtníčkovi za vyjádření takové podpory zaplatila, ale říct zatím nechtěl.

„Jelikož ještě běží předvolební kampaň, nebudeme v této chvíli zveřejňovat jakékoliv částky, které se s produkcí klipů pojí,“ odmítl mluvčí i naznačit. Strana prý zveřejní detailní vyúčtování kampaně po volbách na webových stránkách.

Alespoň částečně se ale pochlubil Čtvrtníček. TOP dal prý slevu. „Dělal jsem to zhruba za 30 % mých obvyklých honorářů a navíc jsme natáčeli u nás doma, tak se ještě něco ušetřilo. Nelituji,“ dodal herec.

„Vtip byl v tom, že vlastně ani nemuseli nic hrát, byli sami za sebe, od hraní jsem tam byl já s mým kolegáčkem a dost jsme si to užili. Z reklamy jsem zvyklý na ledacos, ale topka byla klient snů. Škoda, že k té politice ještě nevyrábějí prací prášky nebo čokoládu, točil bych pro ně spoty dál,“ řekl Blesku Čtvrtníček k atmosféře natáčení.   

Pro politiky točí i Renč

Ze známých osobností točí s různými stranami také například režisér Filip Renč. V roce 2005 natočil klip pro ODS Po modré společně, který si pouštěli delegáti během listopadového kongresu v Brně.

S předvolební prezentací pomáhal před volbami Renč také v roce 2013 Miloši Zemanovi, který mu pak předal 28. Října 2014 na Pražském hradě medaili Za zásluhy I. stupně. Posledním politickým počinem Filipa Renče je pak klip pro už neexistující volební koalici Lidovců a Starostů, kde jsou zobrazeni šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a předseda STAN Petr Gazdík jako malí skauti.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
aleksandra ( 5. října 2017 23:12 )

Čtvrtníček udělal dobře, že TOPku podpořil, je to strana která bojuje za naší demokracii. Ty spoty se fakt povedly.

ondra.dos ( 5. října 2017 17:32 )

Pokud bychom brali politiku stále jen vážně, tak bychom se z toho zbláznili. Trocha nadhledu je potřeba. Myslím, že zrovna Čtvrtníček je toho dobrým příkladem.

gabreta ( 5. října 2017 10:58 )

Jo, jo. Tak tihle dva komedianti ze IV. cenové skupiny, se k sobě docela hodí. A dobře jim tam asistujou ***i rego a zdenekk v nočních úborech na kolenou!!

hejhej ( 5. října 2017 08:19 )

Předvolební šaškárna. Na základě těchto kravin mám volit TOP09 ???? NIKDY, stejně jako ODS, ČSSD a KDUČSL. Už se za 28 roků předvedli. Čtvrtníček patří mezi herce ubožáky.

stařec ( 5. října 2017 07:57 )

Peníze nesmrdí,že !!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa