Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Daniela Drtinová: Energii dobíjím tancem nebo modlitbou

9. října 2017 | 06:00

Co považuje moderátorka Daniela Drtinová za největší hřích na vlastním těle? Zeptali jsme se i na to, jak dobíjí baterky po náročném dni. A zjistili jsme, že pravidelně medituje a má to srovnané i s Bohem. 

Na televizní obrazovce ji člověk vždycky vnímal jako silnou a nekompromisní ženu. Uměla si „pohrát“ i s arogantními politiky. Ve skutečnosti je drobná, krásně se směje a leccos na sebe dokáže prozradit. 

Podle vás je láska vším. A ovlivňuje i zdraví. Jak si vysvětlíte například nachlazení? 

Samozřejmě že rýmu způsobí vir. Ale vir na nás buď může, nebo ne. Když jsme klidní, pevní a vyrovnaní, když žijeme v lásce – tedy v nějaké své dobré podstatě – věřím, že jsme odolní i proti nemocem. Podle mě láska a pokoj rovná se zdraví. Nejen duše, ale i těla.

Čemu věnovat víc péče: tělu, nebo duši? 

Duch se nepotácí někde vedle těla a tělo bez energie by nežilo. Je třeba se starat o obojí. Stejně jako si ráno a večer umyju tělo, je třeba pravidelně „umývat“ i mysl – třeba takový sen je očistný, mysl se zbaví přetlaku. A meditace nebo modlitba mají vysloveně hygienický charakter. Mysl se vyprázdní a udělá prostor pro novou inspiraci. Duch, který tím vším prochází, je čistý sám o sobě. 

Profesor Koutecký tvrdí, že evropský člověk onemocněl, protože se vytratily mravní hodnoty. Lidé přestali věřit v Boha a hříchy ztratily své hranice. Vnímáte to stejně? 

Hříchy byly vždycky, co je člověk člověkem. Podle mě to není tak, že Bůh někde sedí a číhá, až zhřešíme, aby nás za to mohl sejmout. Hřích vnímám tak, že dobrovolně přitakám něčemu špatnému, a tím se odpojím od Boha. Hřích je vše, co mě od Boha oddaluje. Ale udělám si to jen já sama. A tím se odpojuju od Zdroje, z toho můžu časem onemocnět nebo dostat třeba depresi. A to, co se podle mého v dnešní společnosti vytrácí, je schopnost rozlišit, co je špatně a co je správně – v tom s panem profesorem souhlasím. Protože ne všechno, co je přirozené, je zároveň i dobré. 

Co považujete za největší hřích člověka vůči vlastnímu zdraví? 

Dlouhodobou vnitřní sebedestrukci, užírání se – nejen nenávistí, hněvem, ale i nesmyslným sebeobětováním se. To je stejné jako skočit z mostu. 

Čím dobíjíte ztracenou energii? 

Hudbou, tancem, ale především tichou modlitbou, koncentrací. 

Celý rozhovor si můžete přečíst v říjnovém čísle Blesk zdraví:

3701355:gallery:true:true

Autor: lub
Video se připravuje ...