Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Wind River: Záhadná smrt mladé dívky není tím nejhorším, co vás tu může potkat

4. října 2017
12:00

Bez pytle třpytek a týmu přehnaně zářivých hvězd… Tenhle film nenechá diváky vydechnout od úvodních do závěrečných titulků. Přestože plyne pozvolna, za účasti všech aktérů a tvůrců se zrodil snímek, který udrží napětí a stupňuje emoce. Zrodil se snímek, který je jedním z nejlepších, které letos do kin přišly.

Stopař Cory Lambert (Jeremy Renner, 46) objeví uprostřed zasněžené pusté krajiny Wyomingu tělo mrtvé indiánské dívky. Vyšetřování se ujímá novopečená agentka FBI Jane Banner (Elizabeth Olsen, 28), která do odlehlé indiánské rezervace Wind River přijíždí z Las Vegas zcela nepřipravená na drsné podnebí, jež tam panuje. Na pomoc s vyšetřováním si přizve stopaře Coryho a společně se snaží přijít na kloub záhadné smrti…

Wind River: záhadná smrt mladé dívky není tím nejhorším, co vás tu může potkat. Wind River: záhadná smrt mladé dívky není tím nejhorším, co vás tu může potkat. | Falcon

Mrazivá atmosféra tohoto filmu dýchá na diváky od začátku, nejen kvůli prostředí, ve kterém se odehrává. Ačkoliv českému divákovi může být svět indiánského městečka kdesi ve Wyomingu vzdálený, pocity lidí jsou všude stejné. Když je nalezeno tělo mladé dívky, nehraje roli, jakého je etnika. Máme tu záhadné úmrtí, za kterým může být cokoliv. A všude kolem tíživá atmosféra srovnatelná s českou veleúspěšnou Pustinou. Do tohoto mikrosvěta přijíždí ještě neostřílená agentka FBI Jane, aby odhalila pozadí dívčiny smrti. Stal se zločin, nebo šlo o tragickou nehodu?

 

Režisér Taylor Sheridan (47) dovolil postavám reálnou polohu. Agentka není parodií jiných agentů či sebe sama, je to prostě člověk na začátku kariéry. Cory nežvýká tabák, nehraje karty s indiány, je to jen muž, který se snaží přežít v divoké krajině s vlastními drsnými zkušenostmi. Nikdo na plátně nevybočuje někam, kde bychom cítili klišé a zbytečný patos.

Podívejte se na upoutávku filmu Wind River:

Video  Wind River: záhadná smrt mladé dívky není tím nejhorším, co vás tu může potkat.  - Falcon
Video se připravuje ...

„Když jsem se pustil do natáčení snímku Wind River, vnímal jsem tento film jako vyvrcholení trilogie, která odhaluje současnou tvář americké divočiny,“ říká režisér. Tato trilogie začala filmem Sicario (2015), pokračovala snímkem Za každou cenu (2016) a jejím vyvrcholením je právě Wind River. „Zabývá se možná těmi nejhmatatelnějšími zbytky americké divočiny a současně největším americkým neúspěchem – indiánskou rezervací. V té nejosobnější rovině se jedná o studii toho, jak se člověk vypořádává s tragédií, i když se nedočká jejího rozuzlení. Naopak v té nejširší rovině se jedná o studii následků toho, pokud jsou lidé přinuceni k životu v místech, kde lidé nikdy žit neměli,“ dodal Sheridan.

Wind River: záhadná smrt mladé dívky není tím nejhorším, co vás tu může potkat. Wind River: záhadná smrt mladé dívky není tím nejhorším, co vás tu může potkat. | Falcon

Co se týká obsazení, do hlavních rolí nemohlo být vybráno lépe. Elizabeth Olsen čím dál víc dokazuje, že je naštěstí na míle vzdálená kariéře svých sester, dvojvaječných dvojčat Ashley Fuller Olsen a Mary-Kate Olsen, jejichž nejznámější společná role ve filmu Jeden den v New Yorku (2004) jen doplňuje řadu podprůměrných snímků, ve kterých se objevily. Naopak Elizabeth baví diváky v komiksových akcích Avengers, naposledy si postavu Scarlet Witch zahrála loni ve filmu Captain America: Občanská válka. Jeremy Renner, její kolega z komiksových snímků, má za sebou však i výjimečné role a filmy jako šestioscarový Smrt čeká všude (2008) nebo Město (2010). Za zmínku pak stojí i soundtrack, jehož se zhostili Nick Cave a Warren Ellis. Film Wind River vstoupil do českých kin na konci září a rozhodně stojí za zhlédnutí.


Wind River

Krimi / Mysteriózní / Thriller / Akční
USA / Velká Británie / Kanada, 2017, 107 min

Režie a scénář: Taylor Sheridan

Kamera: Ben Richardson

Hudba: Nick Cave, Warren Ellis

Hrají: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Graham Greene, Jon Bernthal a další

Česká premiéra: 28. 9. 2017, Falcon

Hodnocení: 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi