Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kampaň bojuje proti množení koček. Šest dobrovolnic podpořil Bank i Laffita

Autor: Zuzana Zelenková - 
4. října 2017
08:30

Na začátku stálo šest žen, které mají svoji práci, ale spojuje je láska ke kočkám. Snaží se pomáhat těm, které jsou bez domova, a na Facebooku založily skupinu „Můj život s kočkou“. Angažují se především v oblasti osvěty, a proto teď rozjíždějí kampaň, která upozorňuje nejen na bezhlavé množení koček, ale i na kočičí venkovskou genocidu. Příspěvky na ni sbírají na Hithitu.

„Je nás šest, chodíme normálně do práce a věnujeme se této dobrovolné činnosti, kampaň na Hithitu přerostla z naší skupiny a stránek na Facebooku,“ vysvětlila pro Blesk.cz Veronika Rodriguez, jedna z šesti organizátorek celé akce.

„Snažíme se lidem vysvětlit, proč je dobré kočky kastrovat, proč je fajn vzít si kočku z útulku, jak se dají poznat množitelé. A že je potřeba kočky testovat na závažné choroby, než je vypustíte do kolektivu dalších koček,“ popsala Veronika a připojila: „Chceme informovat i o nových trendech ve stravování domácích mazlíčků.“ Jde o větší důraz na přírodní produkty a méně průmyslově vyráběné stravy.

Známý lyžař i návrhář v kočičím kalendáři

Letošek je pro šestici žen přelomový. Za podpory známých tváří oslovují veřejnost v rámci zlepšování životních podmínek volně žijících koček a humánních metod regulace kočičí populace. Do speciálního kočičího kalendáře se nechalo se svými zvířecími miláčky nafotit třináct známých mužů. Je to třeba návrhář Osmany Laffita nebo lyžař Ondřej Bank.

„Vidíme, jak si stále častěji lidé pořizují kočky jako spotřební zboží. Útulky, se kterými spolupracujeme, nám hlásí 40procentní nárůst přijatých zvířat,“ uvádí lídryně spolku Adéla Kroupová.

Genocida koťat na venkově

Podle Adély a jejích kolegyň je situace vážná, veřejnost by se měla poučit o to, jak se ke zvířatům chovat, jak je kastrovat a krmit. Velkým problémem jsou vesnice.

„Venkov mnohdy razí neřízenou cestu kočičí ignorace a případné nelegální, tiché genocidy koťat. V závislosti na počtech nevykastrovaných kocourů a koček roste geometrickou řadou kočičí bezdomovectví,“ popsala Adéla.

Problémem je i to, že kvůli opuštěným kočkám ubývá zpěvných ptáků, zaječích mláďat, hadů a podobně. Volně žijící kočky takto narušují ekosystém.

Jak se k volně žijícím kočkám staví útulky? Podle zaměstnankyně kočičího útulku v Měcholupech je to boj na dlouhou trať. „Tyto kočky jsou neochočitelné, k člověku nepůjdou, odchytáváme je na speciální návnady, převážíme k nám, tady je vykastrujeme a vracíme do přírody. Kočka tam dožije a už se nemůže množit,“ uvedla.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi