Tam, kde ještě letos byl spolek a setkávaly se tu stovky lidí, se dnes válejí injekční stříkačky a odpadky. Po stížnostech na hrozivý stav bývalé komunitní zahrady ale v úterý ráno našli kolemjdoucí v zahradě něco mnohem horšího. Přímo před okny školy v ulici Na Smetance byla nalezena mrtvá žena. Ta se podle prvních zpráv oběsila přímo na dvoře školy.

Sebevražda

„Několik minut před desátou hodinou bylo ohlášeno na policii nalezení ženy v ulici Na Smetance v Praze 2. Jednalo se o pětatřicetiletou cizinku, která podle prvních informací spáchala sebevraždu,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí policie Jan Daněk.

Blesk.cz o špatném stavu zahrady a stížnostech lidí informoval v druhé polovině září. V tu dobu ale obyvatele ulice trápily jiné věci. Upozorňovali na jednání radnice Prahy 2, která v dubnu neprodloužila smlouvu zahrádkářskému spolku a místo sportovní haly se ze zahrady stalo místo pro bezdomovce a narkomany, které je navíc volně přístupné dětem.

Místo zahrady nepořádek

„Nám je to líto, co se s tím pozemkem, který využívalo asi 300 lidí, stalo. Dnes tu vidíme místo komunitní zahrady injekční stříkačky, graffiti a nepořádek. My jsme nabízeli radnici, že se o to místo budeme starat do doby, než se začne stavět, ale naše žádost byla zamítnuta, takže jsme v dubnu před sezonou museli skončit,“ řekla tehdy pro Blesk.cz jedna ze členů spolku Pavlína Kalousová.

Problémy jsou také se zvýšenou kriminalitou. Obyvatelé okolních domů si navíc stěžují, že se v celé oblasti zvýšila kriminalita. „Od té doby, co Na Smetance není komunitní zahrada, nám do domu několikrát vlezli zloději a naneštěstí sousedům ukradli kola,“ říká Adéla, která bydlí naproti škole.

Hřiště? Snad brzy

Radnice se však obhajuje, že vše bylo v pořádku. „Na záměru postavit na tomto místě multifunkční sportovní hřiště se nic nemění. Záměr schválili radní Prahy 2 dne 17. července 2017. Lhůta pro podání nabídek byla stanovena na 6. září. V současné době probíhá zadávací řízení, nelze tedy prozatím stanovit přesné datum zahájení stavby. Pokud se týká bezpečnostní situace v dané lokalitě, byla upozorněna policie a pracovníci oddělení krizového řízení a protidrogové prevence přímo na místě prověřují situaci. Žádné stížnosti od občanů jsme neobdrželi,“ řekla tisková mluvčí Prahy 2 Ilona Chalupská. 

Fotogalerie
25 fotografií