Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mobilní aplikace jako taxametr? Ministerstvo chce zklidnit spor taxikářů s Uberem

Autor: ČTK, Mii - 
2. října 2017
15:40

Ministerstvo dopravy připravuje návrh změny zákona, který má pomoci urovnat spor mezi taxikáři a zástupci alternativních taxislužeb. Mobilní aplikaci chce postavit do stejné roviny, jako je klasický taxametr. V pondělí to řekl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. Podrobnosti úřad zveřejní ve čtvrtek. V Praze a Brně v pondělí taxikáři protestují proti alternativním taxislužbám.

Nahrazení taxametru mobilní aplikací, kterou by mohli kontrolovat státní úředníci online, je model, který Uber používá například v Estonsku. Řekla to mluvčí společnosti Miroslava Jozová. I v současnosti mají podle ní úředníci šanci zkontrolovat tyto údaje zpětně. Každá jízda je zaznamenaná, každý šofér musí mít daňové identifikační číslo, musí mít živnost. Finanční úřad, když chce zpětně kontrolovat, tak je to docela snadno proveditelné, uvedla mluvčí.

Nevyužívání taxametru ale není jediným rozdílem, který šoféři klasických taxislužeb alternativním aplikacím vytýkají. Vadí jim rovněž to, že šoféři aplikací typu Uber nejezdí označenými auty a nemusí mít zkoušky z místopisu. I tento sporný bod by podle Jozové bylo dobré v nejbližší budoucnosti legislativně ošetřit.

Ministerstvo dopravy plánuje podrobnosti legislativní změny, včetně způsobu, jakým by měl stát kontroloval záznamy jízd a výši odvedené daně, zveřejnit po čtvrtečním jednání pracovní skupiny na Úřadu vlády. 

Protesty v Praze a Brně

V Praze v pondělí proběhl velký protest taxikářů proti alternativním taxislužbám. Účastnilo se jej 1000 až 1200 řidičů. Protestní jízdu zahájili kolem půl jedenácté,  blokovali dopravu v okolí ruzyňského letiště. Protest není časově omezený, podle dřívějších informací organizátorů může trvat i několik dní.

Na podporu pražských kolegů vyjelo v Brně od koupaliště Riviéra sedm desítek vozů taxislužby. Po velkém městském okruhu dojely na tuřanské letiště, poté se rozprchly.

Video  Taxikáři blokovali Prahu kvůli Uberu: Podívejte se, jak zdržovali provoz.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

labid ( 2. října 2017 16:50 )

S tím taky nebudou souhlasit. K mobilní aplikaci se nedá přidělat TURBO

Zobrazit celou diskusi