Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Další katastrofa: Sopka Manaro se chystá k výbuchu. 11 tisíc lidí prchá z ostrova

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
2. října 2017
14:17

V Pacifiku se probudila další sopka, ohrožení nehrozí už jen ostrovu Bali, kde se k erupci chystá sopka Agung, ale také tichomořskému souostroví Vanuatu. Úřady tam nařídily povinnou evakuaci celého ostrova Ambae, který obývá asi 11 000 lidí.

Probudil se také další tichomořský vulkán Manaro, který se nachází na souostroví Vanuatu. Úřady proto nařídily všem místním obyvatelům, aby ostrov Ambae, na kterém se sopka nachází, opustili. Evakuovaní lidé budou ubytováni na okolních ostrovech v budovách, které patří vládě, anebo v provizorních táborech. Dopraveni tam budou lodí.

Ambae je jeden z asi 65 obydlených ostrovů souostroví Vanuatu, které leží zhruba ve čtvrtině cesty z Austrálie na Havaj. Vanuatu, které obývá na 280 000 lidí, bývá často vystaveno přírodním katastrofám, včetně bouří a zemětřesení. Lidé jsou tedy na přírodní katastrofy celkem zvyklí, nařízení premiéra Charlota Salwaiho evakuovat celý ostrov do posledního obyvatele je vůbec nezarazilo.

Politička za své pronajala letadlo

„Životy našich obyvatel jsou na prvním místě,“ řekl Salwai, „všichni musí ostrov opustit.“ To, co následovalo, tak trochu připomíná vanuatskou verzi Dunkerku. Ostrované nečekají na pomoc vlády, sami se mobilizují a připravují na opuštění svého domova. Mají u sebe zásoby vody, jídla, spací pytle a další nezbytnosti.

Do evakuace jsou zapojeny i rybářské lodě a soukromé čluny, které ke břehům Ambae přijíždějí, přivážejí zásoby a odvážejí místní do bezpečí a pak se zase vrací. Tak to bude pokračovat, dokud z ostrova neodejde poslední člověk. Lidé jednají bez zaváhání, dobře vědí, že nemá cenu čekat na pomoc vlády. Ta má velmi chaotický rozpočet a bude schopná uvolnit jen nepatrnou částku na evakuaci, proto se většina obyvatel musí dostat z ostrova na vlastní náklady.

Vulkán Manaro se probudil minulý týden. Místní obyvatelka Lilian Garaeová vypověděla, že „z kopců stoupá kouř“ a opakovaně jsou slyšet dunivé zvuky. Dnes nad sopkou Manaro přeletěl letoun novozélandské armády a posádka viděla, že sopka chrlí kouř, popel a kamení.

Osobní asistentka premiéra Salwai a politička Nadia Kanegaiová, která z Ambae pochází, okamžitě najala letadlo a zahájila evakuaci ostrova. Odmítá komentovat, jakou cenu má jeden let. Jen za první den se letadlo na Ambae otočilo celkem osmnáctkrát. „Díky těmhle lidem jsem tam, kde jsem,“ řekla stroze Kanegaiová, „to je to nejmenší, co pro ně můžu udělat.“

Video  Výbuch sopky v Peru: Chrlí popel a dým 3,5 kilometru vysoko  - Reuters, dv, Hudba: Global Corncerm, Jody K Jenkins - Hudební banka.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi