Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

60 let od Sověty utajované jaderné havárie: 250 tisíc ozářených lidí!

Autor: Michaela Kalkusová - 
1. října 2017
07:10

Psalo se 27. září 1957. V Sovětském svazu, v Čeljabinské oblasti, v závodě Majak, vybuchla nádrž kapalného jaderného odpadu. Radioaktivita zamořila území 20 tisíc km2. Hovořilo se až o čtvrt milionu ozářených lidí. Soudruzi to 32 let tajili.

Exploze nádrže na jaderný odpad vymrštila betonové víko o váze 150 tun do výšky 800 metrů a radioaktivní produkty rozmetala do vzduchu. „Největší část se usadila v okolí, velká část byla unášena větrem na sever podél pohoří Ural,“ popsala katastrofu Irena Malátová ze Státního ústavu radiační ochrany.

Protože ale jaderný spad nepřekročil hranice ozářených lidí SSSR, podařilo se Sovětům výbuch utajit. V Majaku Sověti od roku 1948 zpracovávali radioaktivní materiály i jaderný odpad. „Při výrobě plutonia zbude spousta štěpných produktů. Některé se tehdy dokonce vypouštěly do jezera. Podzemní nádrže, kde se skladovaly, bylo nutné chladit. Došlo ale k poruše chlazení, která nebyla opravena, a proto nádrž vybuchla. Dodnes nebyly příčiny nehody přesně popsány,“ doplnila Malátová.

Tři dekády mlčeli

Sověti o výbuchu roky mlčeli, ani obyvatelé tamní oblasti o něm pořádně nevěděli. V souvislosti s ním bylo přesídleno asi deset tisíc lidí, někdy až dva roky po katastrofě. Až na konci sedmdesátých let o něm publikoval článek ruský vědec, který se dostal na Západ. „Vědecká komunita mu nejprve nevěřila. Až výzkum působení různých prvků na přírodu jeho tvrzení potvrdil,“ uvedla Irena Malátová. Sovětský svaz však katastrofu přiznal až v roce 1989.

Kolik bylo obětí?

Počet obětí výbuchu v Majaku se určuje obtížně. Některé zprávy uvádí, že bezprostředně při výbuchu nezemřel vůbec nikdo. I kdyby to ale byla pravda, odhadem 250 tisíc lidí bylo ozářeno. Vyšší výskyt rakoviny a leukémie je v oblasti dodnes.

Anuška za 3 roky

Jezernatá Čejlabinská oblast se v roce 1945 zdála jako ideální místo pro zpracovávání radioaktivních materiálů. Nabízela dostatek vody pro potřebné chlazení. Proto tu vznikl sovětský závod Majak, který závratnou rychlostí museli zbudovat vězni z gulagů. Už o tři roky později tam spustili první ruský jaderný reaktor, přezdívaný Anuška. Ten měl ukázat, že SSSR je v jaderném vývoji na úrovni USA. V pozměněné podobě závod funguje dodnes.

Jezero smrti

Většinu středně aktivních odpadů vypouštěl Majak od roku 1951 do mělkého jezera Karačaj. Předtím proudily volně řekou Tečou. Celková plocha radioaktivitou zamořených spodních vod je asi 10 km2. V roce 1967 při velkém suchu jezero vyschlo a bahno nasycené izotopy se změnilo v prach, který začal létat po okolí. „Proto bylo jezero zabetonováno,“ uvedla Irena Malátová.

Třetí nejhorší

Jak mocný byl výbuch v porovnání se známější katastrofou v Černobylu? To vědci posuzují stěží. Když v roce 1986 vybuchla černobylská elektrárna, vysloužila si na mezinárodní stupnici nejvyšší, tedy 7. stupeň. Stejně byla ohodnocena i havárie japonské Fukušimy v roce 2011. Výbuch v Čeljabinské oblasti dostal stupeň 6 a je považován za třetí nejhorší jadernou katastrofu na světě.

VIDEO: Podívejte se na video jaderné tragédie v Černobylu!

gabreta ( 1. října 2017 14:04 )

Proč tahá Plesk starý věci? Proč se nezajímá o Fukušimu? Všechny jaterný úniky v Ruských elektrárnách dohromady, jsou proti Jalonsku zanedbatelný pšouky!!

agfor ( 1. října 2017 13:29 )

Vždyť nám tvrdili, že jde jen o neškodnou sovětskou radioaktivitu. Ta americké je přímo jedovatá.

Desterz ( 1. října 2017 11:22 )

Sověty utajované? Plesku, ty komiku Vždyť tu zprávu utajovaly i Spojené státy, náš nedostižný vzor otevřenosti a pravdomluvnosti! Důvod byl prostý: obavy, že by se lidi polekali a protestovali proti domácí jaderné politice USA.

lug70 ( 1. října 2017 08:31 )

Co se děje ve Fukušimě je taky nějak utajováno. Přitom je to nejhorší jaderná katastrofa v historii planety, při níž i Černobyl byl jen malým jaderným incidentem.

stenly29 ( 1. října 2017 08:31 )

Kde jsou rudí blbečkové ? Potřebujeme to vysvětlit. Asi se čeká na instrukce.

Zobrazit celou diskusi